Protesty ve Francii neutichají. Země mobilizuje 40 tisíc policistů a strážníků

Hořící kontejnery, auta, autobusy, vlaky nebo policejní stanice. Hněv nad smrtí mladíka francouzsko-alžírského původu se ve středu večer opět přenesl do ulic a násilnosti se z pařížských předměstí rozšířily do měst po celé zemi.

Vláda se bojí, že by protesty mohly vyústit v rozsáhlé nepokoje. Právě proto už země přijala opatření. "Celkem 40 tisíc policistů a strážníků, z toho 5 000 v Paříži a na předměstích, bude ve čtvrtek večer mobilizováno, aby se vypořádali s možným násilím po smrti mladíka," citoval portál Le Figaro francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina.

[chooze:article;value:511106]

V zemi údajně panuje frustrace ze sociální nerovnosti a chování policie. Mluvčí francouzské vlády označil protesty za útok na republiku. A násilí odsoudil i prezident Emmanuel Macron. "V posledních hodinách došlo k několika útokům na policejní stanice, školy a radnice. Tyto činy jsou naprosto neospravedlnitelné," nechal se slyšet.

V Nanterre, kde policista mladíka v úterý zastřelil, musela policie proti skupinám házejícím kameny použít slzný plyn. Na jiném pařížském předměstí zase protestující zničili a zapálili autobus. A lidé protestovali i v Toulouse, Lyonu nebo Lille, kde dokonce vnikli na radnici a zapálili ji. Na policisty také házeli kameny, lahve i pyrotechniku.

Mladík, kterého policista z bezprostřední blízkosti zastřelil, prý porušil dopravní předpisy a neuposlechl příkaz policistů, aby zastavil. 38letý policista, který zmáčkl spoušť, je nyní ve vězení kvůli obvinění z úmyslného zabití.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.