Sousedé se navzájem obviňují z černých staveb. Úřední zákaz nikdo nebere vážně

[chooze:gallery;value:32243]

​Vše odstartovalo loni na podzim. Tehdy začaly úpravy na budově potravin společnosti AVOS v Braunerově ulici. Soused Radim Liška a další lidé z ulice si ale od začátku stěžují, že jde o černou stavbu. "Problémem je, že nově postavená část budovy stíní můj pozemek, je to na hranici pozemků. Okna jsou do mojí zahrady a míří na dvorek," popsal Radim Liška.

Liška a ostatní se obrátili na stavební úřad v Kroměříži. Ten na místo vyslal nejednu kontrolu. Úředníci nařízením zastavili stavební práce, to se ale podle Lišky v reálu moc neprojevilo. Redakci TN.cz zaslal videa, na nichž lze stále slyšet zvuky připomínající stavbu, Liška má také fotky postupujících prací a zedníků. Budova za několik měsíců razantně změnila svůj vzhled.

[chooze:article;value:503504]

Nečinnost úřadů

Jak popsal Liška, problémem s pokračující výstavbou je podle něj i nečinnost stavebního úřadu. To ovšem kroměřížská radnice odmítá. "Stavební úřad ve věci provádění nepovolených stavebních úprav a nástavby ke stavbě v ulici Braunerova v Kroměříži postupuje v souladu se stavebním zákonem a dalšími právními předpisy, a to od podzimu 2022, kdy byl poprvé vlastníky sousedních nemovitostí upozorněn na provádění změny stavby," reagoval mluvčí kroměřížského městského úřadu Jan Vondrášek.

První kontrola stavebního úřadu byla loni na podzim 2022. Úřad tehdy vyzval stavebníka k okamžitému ukončení těch prací, které vyžadují povolení či souhlas stavebního úřadu. "Při další kontrolní prohlídce stavby, kdy bylo zjištěno, že práce pokračují, stavební úřad rozhodnutím nařídil zastavit veškeré stavební úpravy stavby, které jsou prováděny bez rozhodnutí nebo opatření stavebního úřadu, a uložil stavebníkovi pokutu. Postup stavebního úřadu byl již několikrát na základě podnětů vlastníků sousedních nemovitostí schválen nadřízeným správním orgánem, tj. příslušným odborem Krajského úřadu Zlínského kraje, a nebylo shledáno žádné pochybení ani nečinnost," doplnil Vondrášek.

Zatím poslední dokument od stavebního úřadu v Kroměříži uvádí, že při prohlídce na místě z 9. května úředníci zjistili, že stavebník pokračuje ve stavebních úpravách, které vyžadují povolení či souhlas úřadu, čímž nebylo dodrženo rozhodnutí stavebního úřadu z prosince loňského roku. Opět tak úřad nařídil okamžité zastavení prací. "Stavebník se svým jednáním opětovně dopustil přestupku proti stavebnímu zákonu," uvedl úřad. Jenomže Liška nadále tvrdí, že práce pokračují i přes zákaz, což dokládá aktuálními snímky i video záběry.

[chooze:article;value:486600]

Sám má černou stavbu a chce po nás peníze, vadí firmě

Liškův výklad zásadně odmítají zástupci společnosti. Liška má podle nich sám máslo na hlavě, protože si také postavil černé stavby. "Do patové situace jsme se dostali proto, že pan Liška před lety umístil své nelegální stavby přímo na zeď prodejny a na hranici pozemku, aniž by kohokoliv informoval. Hasiči ve vyjádření ke stavebnímu řízení označili tyto stavby jako ohrožení budovy prodejny," sdělila obchodní ředitelka společnosti AVOS Martina Belatková.

Ve vyjádření od hasičů, které má redakce TN.cz k dispozici, se uvádí, že je kvůli požárně nebezpečnému prostoru potřeba postavit na hranici pozemku dva metry vysokou zeď.

"Problém je v tom, že požární zpráva požaduje zajistit obě černé stavby souseda 10centimetrovou obezdívkou, protože ohrožují naši budovu, což jsme i přesto, že se jedná o černé stavby pana Lišky, připraveni finančně i realizačně zajistit. Pan Liška však nechce umožnit vstup na svůj pozemek nutný k těmto úpravám. Navíc podmiňuje svůj souhlas vyplacením finanční částky, jejíž výši stupňuje z původních 150 000 Kč na aktuálních 500 000 Kč, a to bez záruky, že nebude požadovat další prostředky. Dále argumentuje zastíněním svého pozemku, což odborný posudek vyvrátil a konstatoval, že osvětlení domu i sousedních pozemků je v normových hodnotách," dodala Belatková. To ale Liška odmítá. Podle něj se jedná o kůlnu z vlnitého plechu bez základů, kterou lze kdykoliv přemístit.

"O snaze dohodnout se se zmíněnými sousedy z naší strany svědčí i fakt, že jsme v březnu 2023 požádali o prodloužení stavebního řízení za účelem jednání se sousedy a zadali jsme vypracování výše zmíněného odborného posudku na zastínění. Ve snaze řešit vše smírem jsme dosud nepožádali o místní šetření, jehož výsledkem by bylo odstranění černých staveb na pozemcích sousedů, ale snažili jsme se najít jiné řešení. Doufali jsme, že vstřícnými gesty jednání zjednodušíme," zmínila Belatková.

Nakonec se ale údajnými černými stavbami na Liškově pozemku bude zabývat stavební úřad. Kontrola je naplánována na polovinu července. Budova s prodejnou potravin mezitím změnila majitele, patří teď oční ambulanci se sídlem v Kroměříži. Ta je ale zapsaná na příbuznou předsedy představenstva firmy AVOS.

Případem se tento měsíc začal zabývat také ombudsman Stanislav Křeček. Ten se podle vyjádření zaslaného kanceláří ombudsmana Radimu Liškovi zaměřil na prošetření údajné nečinnosti úřadů. Výsledky budou zřejmě příští měsíc.

Před lety se řešil nový stavební zákon. Podívejte se na reportáž (09/2019):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.