Turisty čekalo v Chorvatsku nemilé překvapení. Varování vydala i policie

Chorvatská policie po poslední vlně krádeží na plážích severního Jadranu varuje občany i návštěvníky, aby se měli na pozoru před zloději, informuje portál dnevnik.hr.

Jen přímořsko-gorskokotarská policie aktuálně řeší sedm oznámení, při kterých devět lidí přišlo o majetek za zhruba 3 900 eur (92 tisíc korun). Zloději se ve všech případech zaměřili na tašky a batohy ponechané bez dozoru. Zatímco kradli, původní majitelé věcí se bezstarostně koupali v moři.

Ve městech Malinska a Baška na ostrově Krk kvůli nepozornosti přišlo o své peníze, mobilní telefony, oblečení, klíče a další cenné věci šest turistů ze Slovinska, Itálie, Maďarska a Německa. Na pláži Kantrida v Rijece někdo ukradl peněženku Srbovi, totéž se stalo i Němci a Chorvatovi v oblastech Opatija a Rab.

[chooze:article;value:510717]

Rady policie, jak vyzrát nad zloději

Policie už sestavila seznam doporučení, jak se nenechat při plavání okrást. Podle portálu danas.hr si někteří lidé začali brát rady strážců zákona k srdci.

Prvním pravidlem je, chodit k vodě, pokud možno, bez šperků a nebrat si s sebou příliš velký obnos peněz. Je také dobré mít někoho, kdo na vaše věci v době nepřítomnosti dohlédne. "Vždy jsem s přáteli, takže tam někdo je. Případně se snažíme spřátelit s jinými rodinami a vzájemně na sebe dáváme pozor," prozradila svůj tip Štefica Čavarová z obce Pobri.

Ena z Vídně zase schovává peníze v ponožce. "Ponožky nikdo nekrade," vysvětlila.

Další doporučení zní:

  • Pokud už s sebou peníze a cennosti máte, nekontrolujte je často. Akorát na sebe upozorníte
  • Neuchovávejte doklady a peníze pohromadě
  • Přineste si na pláž jen tolik peněz, kolik potřebujete na drobné výdaje (džus, káva, zmrzlina...)
  • Pokud přijíždíte na pláž autem, zavřete všechna okna a zamkněte dveře vozidla, nenechávejte cennosti ve vozidle
  • Pokud přijedete na kole, zajistěte ho přivázáním ke stromu, plotu...
  • Klíče od bytů, pokojů, vozidel apod., které obsahují názvy a čísla bytů a pokojů, jakož i SPZ vozidla, mějte na místě, které není přístupné cizím očím
  • Pokud jste byli okradeni, okamžitě volejte policii na číslo 192.

Chorvatské město zpřísňuje pravidla. Zakázalo i kufry na kolečkách (06/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.