Sedm nejčastějších příznaků demence. Lidé si často myslí, že jen stárnou

Jedná se o závažné degenerativní onemocnění mozku, které postihuje především starší část populace. Onemocnění vytváří změny na mozkové tkáni, které způsobují zapomínání, snižování inteligence a v některých případech také ztrátu identity.

Stejně jako v případě jiných nemocí je včasná diagnóza a následná léčba velmi zásadní. Právě to ale může být mnohdy velmi obtížné. Lidé totiž často rané příznaky zaměňují za pouhé stárnutí, píše portál Mirror.

[chooze:article;value:501443]

Z nejnovějšího průzkumu společnosti Alzheimer's Society vyplývá, že mnoho lidí se s potížemi svému lékaři nesvěří. Nejsou si totiž jistí, zda symptomy souvisí s demencí, nebo se jedná o pouhé příznaky toho, že už nejsou nejmladší. Osloveno bylo celkem 1 100 respondentů.

"Jeden ze tří lidí, kteří si všimnou příznaků demence u sebe nebo u někoho blízkého, si nechává své obavy pro sebe i více než měsíc," citoval portál Express experty. Pouze 15 % oslovených řešilo problém okamžitě.

Odborníci proto doporučují jakékoliv potíže okamžitě konzultovat se svým lékařem. Raných symptomů demence je přitom hned několik. Nejčastěji lidi trápí ztráta paměti nebo sluchu, mohou mít problémy se soustředěním či jednoduše zapomínají.

Typické jsou také změny nálad a obtížný může být i samotný pohyb. Navíc během konverzace mají dotyční potíže se v ní orientovat a hledají ta správná slova.

[chooze:article;value:497079]

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se do roku 2050 bude v České republice s touto nemocí potýkat zhruba 280 tisíc lidí. Celosvětově je nemocných více než 44 milionů. Nejčastějším typem demence je Alzheimerova choroba.

"Ačkoliv mnozí spojují Alzheimerovu demenci jen s vysokým věkem, pravdou je, že postihuje stále mladší lidi. Výjimkou nejsou padesátníci, objevit se může už i po 40. roku věku. U žen se demence vyskytuje zhruba dvakrát častěji než u mužů. Ačkoli přesné příčiny vzniku nemoci nejsou známy, mezi významné faktory vědci řadí kromě vyššího věku a dědičnosti i nezdravý životní styl," popsala vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ Marie Nejedlá.

Jednoduchý a rychlý test může odhalit Alzheimerovu chorobu. Podívejte se na reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.