Netradiční boj za záchranu planety. Irská vláda plánuje zabít stovky tisíc zvířat

Zemědělství produkuje značné množství emisí a vláda v Irsku se s tím rozhodla bojovat. Už do roku 2030 chce snížit emise ze zemědělství o 25 procent. 

Docílit toho hodlá výrazným omezením množství chovaného dobytka. V této ostrovní zemi přitom žije přes 7,3 milionu kusů dobytka, což je více, než je v zemi obyvatel.

Kvůli ochraně klimatu Irsko uvažuje o zabití až 200 tisíc dojnic. K redukci zvířat by mělo dojít postupně v letech 2023, 2024 a 2025. Vláda je odhodlána poskytnout zemědělcům "dobrovolné, finančně atraktivní možnosti, včetně diverzifikace", uvedlo irské ministerstvo zemědělství. 

[chooze:article;value:508226]

​"Přibližně 65 000 dojnic ročně by muselo být staženo z trhu v letech 2023, 2024 a 2025," citoval web Irish Independent interní list ministerstva. Farmáři by za to mohli dostat odškodnění 3 000 eur (v přepočtu zhruba 70 tisíc korun) na krávu.

Vláda si za svůj návrh ovšem vysloužila kritiku od řady farmářů. Ministerstvo zemědělství následně uvedlo, že dokument je pouze "součástí konzultačního procesu" a je jen jednou z variant. Není to prý konečné politické rozhodnutí, uvedl deník Irish Mirror.

Velké množství emisí

Irsku se příliš nedaří omezovat emise a právě zemědělský sektor produkuje více než třetinu z nich. Podle Agentury pro ochranu životního prostředí bylo irské zemědělství v roce 2021 přímo odpovědné za 38 % národních emisí skleníkových plynů.

V Irsku žije přibližně 2,5 milionu dojnic a masných krav. Hovězí maso a mléčné výrobky dohromady tvoří přibližně dvě třetiny zemědělské produkce země, přičemž přibližně 90 % produkce se vyváží.

Klimatický protest v Římě. Aktivisté znečistili historickou fontánu (3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.