Česko si připomíná památku Milady Horákové. Od její popravy uplynulo 73 let

[chooze:gallery;value:32235]

​V pankrácké věznici se v úterý koná pietní akt na památku právničky a poslankyně Milady Horákové i řady dalších obětí komunistického režimu. Ve věznici byla Horáková před 73 lety popravena oběšením. Je tak jedinou ženou, kterou komunisté popravili v politickém procesu.

Kromě Pankráce se budou v úterý konat piety i na dalších místech, která jsou nějak spjata se životem Horákové nebo s obludnostmi komunistického režimu. Uctít její památku tak bude možné u památníku Milady Horákové na Malé Straně, ve věznici v Terezíně, kde byla vězněna za druhé světové války, nebo v Hradci Králové.

[chooze:article;value:504516]

Milada Horáková byla právničkou a poslankyní, která se za dob protektorátu účastnila protinacistického odboje, což jí vyneslo osmileté vězení. Původně měla být popravena. I po konci války však její boj proti totalitním režimům neustal.

Po komunistickém převratu v roce 1948 se Horáková na protest vzdala svého poslaneckého mandátu. O rok později ji režim zatkl a ve vykonstruovaném procesu ji odsoudil za velezradu a vyzvědačství. I přes tvrdou prokuraturu a snahu soudu o zlomení Horákové se nepodařilo schopnou právničku pokořit.

Horákovou spolu s Janem Buchalem, Oldřichem Peclem a Závišem Kalandrou popravili 27. června 1950 ráno v pankrácké věznici oběšením. Celkem měli komunisté v prvních letech popravit v politických procesech zhruba 250 lidí. Dalších asi 4 500 zemřelo ve věznicích a pracovních táborech.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.