Zděšení v královské rodině. Rakovinu vévodkyně náhodou odhalil mamograf

Zdrcující diagnózu se 63letá vévodkyně dozvěděla teprve před několika týdny. Onkologický problém odhalilo rutinní mamografické vyšetření, píše portál BBC.

The Sun dodává, že Sarah Fergusonová, známá též jako "Fergie", se o rakovině dozvěděla ještě v rané fázi nemoci. Její šance na úplné uzdravení jsou tak vysoké.

V londýnské nemocnici Edwarda VII. přijali bývalou manželku prince Andrewa, mladšího bratra současného britského krále Karla III., v úterý. Strávila tam šest dní.

[chooze:article;value:510037]

​"Bylo jí doporučeno, aby podstoupila operaci, která úspěšně proběhla," informoval veřejnost v neděli mluvčí vévodkyně.

Přátelé členky královské rodiny, která je i známou spisovatelkou, věří, že prognózy zůstanou i nadále dobré. "Bylo to těžké období, ale je velmi vděčná lékařskému personálu, který provedl mamograf a odhalil problém brzy, i tomu, který se o ni posledních pár dní staral, je neuvěřitelně vděčná," popsala jedna z kamarádek.

Sarah je patronkou charitativní organizace pro péči o trpící rakovinou Teenage Cancer Trust a před čtyřmi lety vystoupila na galavečeru nadace Breast Cancer Foundation. Tehdy řekla: "Když jsem před více než 30 lety začala spolupracovat s Teenage Cancer Trust, bylo to proto, že můj nevlastní otec zemřel na rakovinu a já jsem chtěla udělat něco pro pacienty s rakovinou." V roce 2021 Sarah navštívila kliniku v Polsku, aby se zabývala problémem žen zotavujících se po mastektomii.

Vévodkyně a princ Andrew se rozvedli v roce 1996 po deseti letech manželství, ale zůstávají si i nadále velmi blízcí. Stále spolu žijí v sídle Royal Lodge. Mají dvě dcery, princeznu Beatrice (34) a princeznu Eugenii (33), a tři vnoučata.

Diagnózu triple negativního karcinomu prsu si v Česku vyslechne přibližně 7 400 žen ročně. Ženám ale nově může pomoct imunoterapie (3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.