Odpouštění úroků lidem v exekucích pokračuje. Začíná Milostivý podzim

Až okolo milionu lidí a firem by mohlo mít o starost méně. Stát jim umožní zbavit se úroků za nezaplacené daně, odvody sociální správě nebo pokuty. Odpuštění úroků je možné žádat od 1. července do konce listopadu.

"Je možné zbavit se po zaplacení jistiny úrokového příslušenství a různých poplatků, které toto zatěžuje," sdělil specialista na dluhovou problematiku Jiří Tůma. 

Do Milostivého podzimu se chtěla zapojit také města a obce. Lidé by se tak mohli zbavit úroků a penále za poplatky za psy, odvoz odpadu nebo správní poplatky.

[chooze:article;value:477135]

Třeba v Ústí nad Labem by se k Milostivému podzimu rádi připojili, další zastupitelstvo ale bude až v září, to znamená, že lidé budou mít o dva měsíce méně na to se do programu zapojit.

"Návrh na to, aby se město připojilo k další fázi Milostivého léta, bude projednávat příští týden rada, finální rozhodnutí bude na zastupitelích," řekla mluvčí města Romana Macová.

Ti se ale jako v ostatních městech a obcích sejdou až po letních prázdninách. A teprve tehdy budou rozhodovat, jestli se k Milostivému podzimu vůbec připojí. Milostivý podzim sice už na začátku června podepsal prezident, ve sbírce zákonů vyšel ale teprve v pátek.

[chooze:article;value:470814]

"My s tím nemůžeme pracovat. Dluhy vůči státu tím nebudou postiženy. Ale vzhledem k tomu, že se k tomu mohou připojit obce a kraje, ale až ve chvíli, co to schválí jejich zastupitelstva, tak nastává problém," myslí si poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Odpouštět půjde úroky z dluhů, které vznikly nejpozději do konce loňského září.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.