Lidé mohou mít alergii i na sperma. Ničí jim život, varují odborníci

Alergie mnohým lidem komplikuje život. Některým však může zničit i milostné hrátky. Řeč je o lidech, kteří trpí intolerancí na sperma. Ti podle odborníků mohou začít jen pár minut po pohlavním styku pociťovat v intimních partiích pálení či svědění, které místy může provázet vyrážka.

"Tento typ alergie není příliš rozšířený, lidé, kteří jí trpí, však mohou mít nepříjemné příznaky. V krajních případech může dojít i k otokům jazyka, potížím s dýcháním a anafylaktické reakci,“ varoval renomovaný gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

[chooze:article;value:472393]

Kromě nepříjemností po nechráněném styku však může mít tato alergie nemilé dozvuky také v oblasti plodnosti. Tělo ženy totiž může v některých případech automaticky vytvářet na sperma partnera protilátky, čímž jeho buňkám ztěžuje úspěšně doputovat k vajíčku.

Alergie na sperma tak může páru dlouhodobě ničit život. "V případě podezření na tuto alergii je třeba obrátit se na lékaře, který stanoví další postup. Pokud se jedná o alergii založenou na zvýšené tvorbě protilátek, mohou pomoct antihistaminika, ale někdy je nutné použít i kortikoidy," vysvětlil doktor.

[chooze:article;value:509262]

"Pokud se však jedná o poruchu buněčné imunity a tělo ženy proti spermiím bojuje, je dobré problém řešit s gynekologem. Je to totiž poměrně častý důvod neplodnosti páru," upozornil lékař. Jednou z léčebných metod je například desenzibilizace, kdy se žena opakovaně vystavuje malé dávce spermatu až do doby, kdy na něj již její organismus nereaguje negativně.

Covid zřejmě snižuje potenci. Muži měli poškozené spermie, tvrdí experti (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.