Záhadná nemoc zabíjí kočky. Veterináři si s ní nevědí rady

Kočky v sousedním Polsku začala zabíjet zatím neznámá nemoc. Podle webu Polstat News nastupuje velmi rychle a ve většině případů bývá smrtelná. Veterináři navíc zatím nepřišli na účinnou léčbu.

Kromě vysoké horečky trpí nemocné kočky také demencí, ztuhlostí končetin, dušností, křečemi a epileptickými záchvaty, uvádí na facebooku varšavská veterinární klinika SpecVet. Nemoc má údajně napadat jak mladá zdravá zvířata, tak stará a nemocná. Co přitom nemoc způsobuje, zatím není jasné. Spekuluje se například o ptačí chřipce.

Podle veterinářů ale panika není namístě. "K dnešnímu dni existuje více než 70 hlášení těchto nemocí. Nevíme, zda existuje společná příčina –⁠ patogen, který tato onemocnění způsobuje. Ředitel hlavní veterinární správy vydal prohlášení, ze kterého vyplývá, že neexistují žádné výzkumem potvrzené informace o výskytu ptačí chřipky u koček," informovala klinika tento týden na sociálních sítích.

[chooze:article;value:510309]

Příčin přitom může být mnoho. Může jít o nějaký druh kontaminace z prostředí, ve kterém se kočky pohybují (například nějaký postřik), ale může jít také o infekci, ať už virovou, bakteriální, či jinou, nebo o otravu.

"Podle popsaných příznaků mi to sedí na klinickou infekci toxoplazmózou, která se projevuje jak neurologickými, tak respiračními příznaky," sdělila redakci TN.cz veterinářka a odbornice na zdraví koček Kateřina Návojová Horáčková s tím, že k těmto projevům dochází většinou ve spojení s jinou nemocí nebo poruchou imunity.

[chooze:article;value:501498]

Podle Návojové Horáčkové ale není nákazu toxoplazmózou těžké laboratorně diagnostikovat. "Nemůžu vyloučit, že se jedná o jiné infekční onemocnění," doplnila. Dobrou zprávou ale je, že v Česku nejsou hromadné případy akutní toxoplazmózy ani jiné podobně se projevující nemoci hlášeny. "Nějaké případy toxoplazmózy hlášeny jsou, ale že by to byl nějaký boom, to ne," tvrdí veterinářka.

To ale neznamená, že bystě neměli věnovat zdraví své kočky zvýšenou pozornost. Česká veterinární komora totiž varuje před nebezpečím, které v horkých letních dnech představují úžeh a úpal. Zvířatům je nutné poskytnout dostatek vody a nevystavovat je zbytečně horku.

Na sídlišti v Hranicích řádí přemnožené kočky. Místní se obávají, že přenáší nemoci:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.