Nehodu vlaku ve Stráži zachytila kamera. Výstražná světla na přejezdu nesvítila

Momenty předcházející srážce mezi vlakem a nákladním autem ve Stráži nad Nisou na Liberecku, při níž se ve středu zranil strojvedoucí a 20 cestujících, zachytila bezpečnostní kamera z nedaleké firmy. Ze záběrů se zdá, že na přejezdu, který není vybavený závorami, nefungovalo minimálně v jednom směru světelné výstražné zařízení.

To by mohlo částečně vysvětlovat, proč náklaďák s přívěsem na přejezd těsně před projíždějícím vlakem najel. O správný postup ale ze strany řidiče nejspíš nešlo.

Podle zákona totiž řidič nesmí vjet na přejezd, je-li již vidět nebo slyšet přijíždějící vlak, pokud zároveň na zabezpečovacím zařízení nebliká bílé světlo. Před železničním přejezdem si musí navíc řidič ze zákona počínat zvlášť opatrně a musí se přesvědčit, že může železniční přejezd bezpečně přejet.

[chooze:article;value:510240]

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal nechtěl situaci zachycenou na kameře komentovat. "V tuto chvíli ještě není provedena analýza dat ze záznamového zařízení, takže nejsme schopni s jistotou říct, jak to tam bylo," sdělil redakci TN.cz.

Výstražné zařízení však, zdá se, nebylo nefunkční celé. Jak ukazují fotky z jiného úhlu pořízené po nehodě, světla z druhého směru na stejné straně přejezdu svítila.

Že by řidiči měli dávat na přejezdech zvýšený pozor, ukazuje i druhá středeční nehoda mezi vlakem a nákladním autem. K té došlo v Otrokovicích na Zlínsku.

"Dvaačtyřicetiletý řidič nákladního automobilu se při jízdě v průmyslovém areálu v Otrokovicích nepřesvědčil, zda může bezpečně přejet přes železniční přejezd, a vjel na něj v době, kdy tudy projížděla nákladní vlaková souprava složená z devíti vagonů, přestože strojvedoucí tohoto vlaku dával zvukové znamení," popsala nehodu mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

[chooze:article;value:510352]

Lokomotiva následně narazila do přední části nákladního automobilu, který pak zůstal stát v kolejišti. I když se otrokovická srážka obešla bez zranění, beze škod nebyla. Policie je vyčíslila přibližně na asi milion korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.