Lidé si špatnou péčí o jídlo mohou zkazit léto. Pozor na maso a vejce, varuje odbornice

Lidé by měli být v létě ohledně potravin obzvláště ostražití, kvůli vysokým teplotám totiž hrozí, že se zkazí mnohem rychleji. Kromě financí, které tak přijdou nazmar, si tím mohou pořádně zavařit. "Největší hrozbou v letních měsících jsou onemocnění, která vznikají kvůli tomu, že se o potraviny špatně staráme. Někdy si ani neuvědomíme, že nějaká jednodenní střevní chřipka propukla kvůli kontaminaci některých potravin," upozornila Jitka Götzová.

"Jedním z nejčastějších pochybení při nakládání s jídlem jsou změny teplot. Když si například lidé naplánují velké nákupy, měli by nechat jídlo až nakonec. Už v autě totiž dochází k porušení teplotního řetězce a i potraviny, které byly zabalené a stoprocentně bezpečné, mohou projít šokem, který jim nedělá dobře," řekla odbornice na stav potravin.

[chooze:article;value:510286]

Pozor by si lidé měli dát hlavně na maso a vejce. "Drůbež je nejrizikovější potravinou. Její tělo je pokryté různými salmonelami a kampylobakteriemi, takže je nutné s ní nakládat obezřetně, a to i když je zima. Například u pečení kuřete jednoznačně nedoporučujeme ho omývat. Tím omytím se totiž bakterie kapičkami rozptýlí po celé kuchyni a vznikne vyšší riziko onemocnění. Také se u drůbežího výrazně nedoporučuje, aby se jedlo nedopečené," varovala specialistka.

Přestože to mnozí nevědí, právě mytí jídla někdy způsobí více škody než užitku. "Dalším strašákem jsou vajíčka. Nejhorší je u nich skořápka, protože ta je znečištěná. Vejce by se měla uchovávat v chladu a před tím, než je tam uložíme, by se neměla omývat. Poruší se tak na nich ochranná vrstva. Také pozor na obaly od vajec, ty jsou hodně kontaminované," dodala ředitelka odboru.

[chooze:article;value:509382]

I během příprav na letní piknik by se měli Češi držet jasných zásad. "Určitě doporučuji vzít chladicí tašku a láhev vody na omytí zeleniny a rukou. Také kuřecí na gril by se mělo zavřít do oddělené nádoby a pak dohlížet na to, že bude správně ugrilované," poradila Götzová.

"Hrozbu nemocí lze totiž eliminovat tepelnou úpravou, která přesáhne aspoň 70 stupňů Celsia. I jídla z předešlého dne by se měla před konzumací tepelně upravit, nejen lehce ohřát. Pozor by si měli lidé dát i na rozmrazování potravin," dodala expertka.

V opačném případě lidem hrozí nepříjemné nemoci. "Je to například kampylobakterióza, salmonela, lystérie, případně E. coli. Tyto nemoci mají průběh velmi podobný, zvracení, bolest břicha a průjem, což v létě nikdo zažít nechce," uzavřela odbornice.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.