Nejhorší zločin v Egyptě. Místní varují, co za něj provinilce čeká

Poklidnou dovolenou u Rudého moře si turisté mohou zpestřit výlety za poznáním krás Egypta. Rozhodně jich není málo, výlety z letovisek u Středozemního moře organizují místní delegáti.

Třeba oáza Síwa, která se nachází nedaleko libyjských hranic, představuje pro cestovatele hotový zázrak. Kromě nádherných slaných jezírek, exotické přírody plné ovoce a dalších plodin nebo jízdy po poušti v terénních autech nabízí tato oblast i autentický zážitek z velkého tržiště, kde se mohou turisté setkat s Egypťany.

[chooze:article;value:509534]

"Sladké a šťavnaté plody tam můžete koupit téměř na každém kroku. Obchůdky ale nabízejí i kosmetiku, bižuterii a další výrobky, které odkazují k tradici a kultuře Berberů. Jen se smlouváním cen je to o něco těžší, dodnes totiž komunikují svým prastarým jazykem berberštinou," popsala moderátorka Petra Staňová.

Setkala se i s místními prodejci. "Život je tu krásný, nemáme žádné problémy. Platí tu zákony i tradice, které respektuje celá rodina i společnost. Vládne tady pohoda. Někteří lidé se živí jako obchodníci, jiní jako zemědělci a další pracují v turismu. Jsme ale trochu konzervativní, protože hodně držíme při sobě. V oáze je jedenáct kmenů," nastínil prodejce v oáze Síwa Gomaa Adel.

[chooze:article;value:509288]

Tamní společnost má však přísná pravidla, která se nevyplatí porušit. "Jakmile se objeví nějaký problém, řešíme si ho sami mezi sebou a policie do toho nezasahuje. Máme mezi sebou mír, ale největší zločin je tady krádež. Když tady někdo krade, všichni ho odsoudí a nechtějí s ním mít nic společného," prozradil prodejce.

Přestože je prý sever Egypta bezpečný, delegáti doporučují využít služby průvodců. "Je to tady bezpečné, ale protože je to nová destinace, tak lidem doporučujeme, aby jezdili s našimi průvodci. A aby si také zjistili něco o místech, kam jezdí. Nabízíme zajímavé výlety, na prvním místě je právě oáza Síwa, pak rovněž jednodenní výlet do Alexandrie nebo do Káhiry. Nabízíme také prohlídky hrobky z druhé světové války," řekl šéfdelegát Muhamed Deabes.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.