Ve vládní koalici to vře. Ministr Blažek ohrožuje právní stát, tvrdí Piráti

O ministru spravedlnosti v pondělí hlasovalo celostátní fórum Pirátů, o výsledcích pak vládní strana informovala na svých webových stránkách. Usnesení odhlasovalo 349 z 514 hlasujících členů a vyplynulo z něj, že Blažek by neměl setrvávat ve funkci ministra spravedlnosti, protože to ohrožuje důvěru ve spravedlnost, právní stát a plnění cílů programového prohlášení vlády. 

Iniciátorkou hlasování byla europoslankyně Markéta Gregorová. "Kolem ministra spravedlnosti Pavla Blažka se již dlouho ve spojitosti s prošetřováním bytové kauzy v Brně objevuje řada kontroverzí. Mimo jiné opakovaně žádal od žalobců informace z živé kauzy, na což má sice za určitých pevně daných zákonných podmínek jako ministr právo, problém je ale v tom, že v kauze figurují i jeho spolustraníci a podle novinářů je prověřovaný i ministr sám, čímž se dostává do střetu zájmů," vyjádřila se Gregorová.

[chooze:article;value:481894]

​Podle ní by měl být ministrem spravedlnosti člověk s vysokým morálním kreditem, což Blažek není. Ten zahájil protiútok – na twitteru Gregorovou osočil z toho, že se chce zviditelnit. "Přeji Markétě Gregorové, aby ke svému zviditelnění našla i jiná témata než jen lacinou negaci Pavla Blažka," napsal. 

https://twitter.com/blazek_p/status/1670864408996610058?s=20

Doplnil, že ho v pondělí podpořili straničtí kolegové z brněnské odnože ODS. To potvrdil i tiskový mluvčí Občanské demokratické strany Jakub Skyva. "Oblastní sněm ODS v Brně-městě na odpoledním sněmu přijatým usnesením vyjádřil jednoznačnou podporu Pavlu Blažkovi v jeho působení ve funkci ministra spravedlnosti," uvedl na twitteru

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se nechal slyšet, že situaci probere s premiérem Petrem Fialou, který je zároveň předsedou občanských demokratů. "Primárně to leží na panu premiérovi a ODS, která má daný resort i personálie v gesci a garantuje jejich fungování. Závěry z jednání Pirátů bych chtěl prodiskutovat s premiérem, ostatně se na mě s tímto obrátily i významné protikorupční organizace," prohlásil Bartoš. 

Blažek se v únoru letošního roku ohradil proti tvrzení, že zasahuje do živých kauz a vyloučil, že by byl ve střetu zájmů. "Ptát se orgánů činných v trestním řízení na jejich činnost je mojí zákonem uloženou povinností, neboť jsem jako člen vlády za ně ústavně odpovědný," zdůraznil tehdy ve svém prohlášení

Více o bytové kauze v Brně se dozvíte v reportáži (10/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.