V Evropě se probouzí supersopka, tvrdí vědci. Může ohrozit statisíce lidí

Tým italských a anglických vědců upozornil na chování sopky Flegrejská pole u italské Neapole. Sopka se podle nich zřejmě probouzí a brzy by tak mohlo dojít k erupci. Vulkán totiž podle vědců vstoupil do nové fáze.

Tato fáze prý může zapříčinit prolomení povrchu a možnou erupci lávy. Té by dokonce nemusela předcházet ani výrazná aktivita sopky. Podle spoluautora studie Stefana Carlina je sopka "extrémně nebezpečná".

Vědci se ale i tak snaží obavy mírnit. "Neříkáme, že dojde k erupci, ale říkáme, že podmínky pro erupci jsou příznivější," uvedl další ze spoluautorů Christopher Kilburn.

[chooze:article;value:508764]

​Nejde přitom o první varování vědců o tom, že by se sopka mohla probudit. Aktuální studií rozšířili svou práci z roku 2016, ve které upozornili na rostoucí neklid. Teď dodávají, že v oblasti docházelo v posledních letech k malým zemětřesením a sopku by tak mohly probudit i menší výkyvy.

Sopka Flegrejská pole chrlila lávu naposledy v roce 1538, píše deník ABP. Má průměr 12 až 15 kilometrů a je největší aktivní kalderou v Evropě. Z většiny je zaplavena mořem a nachází se jen pár kilometrů od Neapole. V nejrizikovější oblasti žije přibližně půl milionu lidí, dalších 800 tisíc v blízkém okolí.

V Rusku vybuchla sopka. Její popel ohrozil i leteckou dopravu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.