Svět drtí extrémní počasí. USA a Francii zpustošilo tornádo, Brazílie je pod vodou

Monstrum. Tak lovci bouřek nazvali ničivý živel, který natočili z bezprostřední blízkosti ve státě Oklahoma. Obrovský mrak prozářily série blesků. S nepředvídatelnými bouřemi bojuje hned několik států na jihu USA.

Zatímco v některých pobřežních oblastech v Mexickém zálivu hrozí kvůli vydatným dešťům povodně, v dalších regionech mohou zase rekordně vysoké teploty způsobit lesní požáry. Nejvíce obětí, celkem tři, si živly vyžádaly v Texasu. Místní nechápou, jak velkou část města Perryton dokázalo tornádo zničit.

"Seděl jsem v obýváku a koukal na televizi. A najednou táta řekl: 'Podívej se z okna, tyhle mraky vypadají nějak divně'. Tak jsem se zvedl a šel jsem se podívat. Viděl jsem, jak trosky a stromy létaly vzduchem," popsal děsivý zážitek obyvatel Perrytonu. 

[chooze:article;value:508444]

​Spojené státy ale nejsou jedinou zemí, kterou v těchto dnech trápí nevídaně ničivé počasí. Problémy se nevyhnuly například Brazílii, kde stovky domů skončily pod vodou.

Ničivé bouřky se nevyhnuly v uplynulých dnech ani Evropě. Například francouzskou Normandii zasáhlo tornádo a poničilo několik domů. Místní nechápou, jak se to mohlo stát. "Trvalo to asi minutu, byli jsme uvnitř domu. Najednou se začaly zvedat kusy střechy a potom odletěla úplně," řekl obyvatel Normandie Bruno Dubuc. 

Podle nejnovějšího průzkumu Evropské agentury pro životní prostředí budou podobné jevy čím dál tím častější i v místech, kde na ně lidé doposud nebyli zvyklí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.