Záchranáři uháněli se zapnutými majáky dělat dohled na festival. Nepřípustné, vadí resortu

Záběry se chlubí soukromá Záchranná služba Asociace samaritánů ČR (ASČR) na svých sociálních sítích. Vyráží na festival do Milovic, kde zajišťuje zdravotnickou asistenci. Záběr ale vyvolal vlnu nevole.

"Pokud jedete v koloně po rychlostní silnici na výstražném zvukovém a rozhlasovém zařízení k takovéto asistenci, tak to používat samozřejmě rozhodně nemáte. A moc dobře to taky víte," napsal uživatel facebooku. "V takovém případě měli jednoznačně jet s předstihem a nevynucovat si právo přednosti v jízdě. Jednoznačně selhání," myslí si další.

[chooze:article;value:498083]

A přidala se i Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, pro kterou asociace smluvně provozuje záchranku. "Co se týká použití výstražného zvukového a rozhlasového zařízení při průjezdu Prahou, tak nijak nesouvisí s poskytnutím přednemocniční neodkladné péče Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje," distancovala se od situace středočeská záchranka.

"Jízda se zapnutými modrými majáky, které dávají řidiči přednost v jízdě bez toho, aby byl plněn úkol svěřený zákonem, což je v tomto případě jízda k zásahu, by byl přestupkem. Je to takzvané jiné porušení povinnosti," vysvětlil advokát Artur Ostrý.

Mluvčí soukromé zdravotnické služby ale pochybení odmítá. "V tomto případě se jednalo o přepravu odřadu zdravotnické techniky, výbavy a materiálu pro zdravotnické zajištění akce s účastí většího množství osob. V takovém případě je potřeba, aby veškeré prostředky dorazily na místo kompletně a včas. Použití výstražného zařízení tak proběhlo v souladu se všemi předpisy," uvedla mluvčí ASČR Petra Homolová.

To si ale nemyslí ministerstvo dopravy. "Využití těchto zařízení je možné v případě plnění úkolů, které souvisí se zvláštními povinnostmi. Typicky si to můžeme představit, když jedete s osobou do nemocnice nebo když jedete k osobě, která má nějaký zdravotní problém," sdělil mluvčí resortu Filip Medelský.

Podle některých advokátů je v tomto směru právo dost nejasné, připouští mnoho teoretických možností a zdůvodnění se posuzuje v každém jednotlivém případě zvlášť.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.