Češi si kvůli suchu nemohou napustit bazény. Brání v tom vyhlášky a pokuty

Napustit si bazén nebude letos jen tak. Oblíbený způsob, jak se uchránit před letními vedry, se totiž i letos musí potýkat s velkým problémem. Kvůli němu si řada Čechů nebude moci na svých zahradách napouštět bazény.

Může za to sucho, které v některých částech země opět udeřilo. Část českých obcí proto přistoupila k radikálnímu řešení krize. Svým obyvatelům zakázaly pitnou vodou napouštět bazény, mýt automobily a zalévat zahradu. "Kvůli dlouhodobému suchu dochází v některých obcích k poklesu vydatnosti vodních zdrojů. Situace začíná mít dopad i na běžné zásobování pitnou vodou, a proto je nutné přijmout opatření regulující odběr vody z veřejného vodovodu," řekl ředitel Divize Boskovice Vodárenské akciové společnosti Petr Fiala.

[chooze:article;value:508587]

Alternativní možností, jak si napustit bazén a neporušit přitom obecní vyhlášku, je objednání cisterny. Vodárenské společnosti v Česku totiž často nabízí možnost nechat si dovézt vodu a zejména v létě ji zájemcům o bazén doporučují.

Cena takového napuštění bazénu závisí na několika faktorech a může se lišit i obec od obce. Záleží především na výši vodného, od kterého se cena vody v cisterně odvíjí. V ceníku je také příplatek za čekání a za dopravu. Objednat si cisternu však jde velmi snadno právě u vašeho dodavatele vody.

Mezi místa nejvíce zasažená suchem patří jižní Morava. Na některých místech tam platí opatření omezující odběr pitné vody z obecního vodovodu už od předloňského prosince. Jedná se o obce Rozsíčka, Vřesice, Lysice, Skrchov, Sulíkov, Kladeruby, Dlouhá Lhota, Uhřice, Štěchov a Katov, kde užívání vody omezuje obecní vyhláška.

Za porušení vyhlášky hrozí vysoké pokuty. Pokud si lidé i přes zákaz napustí bazén nebo zalijí trávník, mohou dostat pokutu až 50 tisíc korun. Většina zákazů trvá jen do konce června, úřady však upozorňují, že pokud se situace nezlepší, mohou platnost vyhlášky prodloužit.

Jihomoravský kraj má problémy se suchem dlouhodobě. Kraj v posledních třech letech vynakládá milionové částky ze svého rozpočtu, které jdou na projekty řešící potíže způsobené klimatickými změnami. Projekty se soustředí například na zadržování vody v krajině nebo péči o zeleň.

[chooze:article;value:508850]

Po celé léto také platí zákaz napouštění bazénů v částech Středočeského kraje, zejména v okolí Říčan. Jde o obce Kostelec nad Černými lesy, Jevany, Vyžlovka, Štíhlice, Kozojedy, Výžerky, Nučice, Prusice a Oleška.

Opakované sucho si vyžádalo podobný zákaz i v dalších obcích, přičemž některé z nich tento zákaz drží delší dobu. Už od jara 2020 se nesmí pitnou vodou z vodovodu napouštět bazény v Přívěticích, Sklené Huti a Příkosicích na Rokycansku v Plzeňském kraji ani v Bílé Třemešné na Trutnovsku v Královéhradeckém kraji. Všechny tyto zákazy platí až do odvolání.

Ještě o krok mohou jít politici v Německu. Tam sucho vyvolává debaty o úplném zákazu napouštění bazénů. "Jediný bazén může držet mezi 5 tisíci a 30 tisíci litry vody. To je ohromné množství nadbytečné spotřeby vody. Výsledkem je, že podzemní vody klesají a řeky vysychají," varoval portál Bild expert na vodohospodářství Sascha Maier.

K celoplošnému zákazu zatím Německo ještě nepřistoupilo, ale i tam, podobně jako u nás, některá města omezují využívání vody v bazénech. Starosta Untereisesheimu Christian Tretow například už připravil plán, podle kterého bude napouštění bazénů omezeno. V platnost plán vejde, pokud sucho překročí kritickou mez.

Začíná sucho, první omezení se týká bazénů. Jejich napouštění je problém:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.