Sociální sítě přináší radost i deprese. Realita na nich je často zkreslená

Peníze, krásní lidé, drahé domy a nekonečné dovolené v exotice. To je každodenní obraz života na sociálních sítích. Podle psychologů ale často zkreslená realita vyvolává deprese. "Se navzájem srovnáváme, co jsme všechno už stihli kolem toho 30. věku vydobýt a zažít. A často z toho nevycházíme úplně dobře. A poté to v nás vyvolá pocit nějaké prohry až prázdnoty," vysvětlil psycholog Tomáš Morávek.

Průměrně má každý osm účtů. Celkově je tak prý pět miliard uživatelů. Podle celosvětových dat sociální sítě ovlivňují hlavně ženy, a to i přesto, že je používá více mužů. Ty ale převážně zajímají platformy, kde se mohou vzdělávat anebo diskutovat třeba nad auty.

[chooze:article;value:506055]

Naopak ženy ve větší míře užívají takové sociální sítě, kde si mohou prohlížet fotky ze života ať už slavných lidí, nebo třeba kamarádů a známých.

Američtí lékaři a vědci nedávno provedli průzkum na stovkách dospělých do 25 let. Ti, kteří na tři týdny omezili užívání sociálních sítí, se cítili spokojenější a krásnější. "Sociální média ovlivňují duševní zdraví mladých lidí. Často se srovnávají s něčím, co ani není realita," sdělil americký psycholog.

Právě ženy často používají i nejrůznější aplikace, pomocí kterých si vylepšují své fotky. Jenže právě to je podle psychologů obrovským problémem 21. století. Mladí lidé kvůli tomu často mají problémy při seznamování.

"Ten muž je zklamaný, když se potom setká s realitou. A ta realita je příliš odlišná," řekl psycholog Karel Humhal. Řada mladých mužů tak nakonec alespoň na nějaký čas raději zůstane sama.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.