Prouza: Náš Zdeněček měl zvláštní lásku ke kontrolám. Rezignace je jeho omluva

Tomáš Prouza se dostal se Zdeňkem Nekulou do několika ostrých střetů, například když Nekula obviňoval řetězce, že oni vydělávají na zákaznících nejvíce. Po kontrolách přišel antimonopolní úřad se zjištěním, že za zdražování nemůže nikdo konkrétní, ale inflace. Obchody se cítily obviněné neprávem a vyžadovaly po Nekulovi omluvu. Ta podle Prouzy přišla právě jeho rezignací.

"Nekula pořád opakoval věci, ale neměl oporu v žádných číslech, což oslabovalo jeho pozici. Antimonopolní úřad se díval na základní potraviny, měl konkrétní čísla zemědělců, potravinářů i řetězců. Kdyby Nekula přišel s tím, že se omlouvá, že neměl pravdu, ale on místo toho hulákal na lidi z antimonopolního úřadu, že špatně pracovali, protože výsledek byl jiný, než si pan ministr objednal. To je přece nepřijatelné," řekl Prouza.

[chooze:article;value:509102]

​​Ze změny na ministerském postu má tak Prouza radost. "Ministr zemědělství by podle programového prohlášení měl podporovat malé zemědělce a potravináře. To Nekula nedělal. Měl by zjednodušovat byrokracii ve výrobě a přípravě potravin, to nedělal a jen přicházel s novými vyhláškami. Musím říct, že Nekula zřejmě měl speciální lásku k dalším pravidlům a kontrolám," zmínil.

Od července by Nekulu měl vystřídat na postu člen předsednictva KDU-ČSL Marek Výborný, ten se doposud zajímal spíše o gesci školství. "Je důležité, že to bude zkušený politik. Čekají ho zásadní škrty v dotačních schématech. To bude bolet a příjemci dotací, kteří roky dostávali miliardy, budou brutálně bojovat. Proti tomu musí stát politik, který má dostatečnou oporu v koalici, ale umí mluvit i s opozicí, což Výborný jako jeden ze spoluautorů Milostivého léta uměl," podotkl Prouza.

[chooze:article;value:504091]

​Konsolidační balíček počítá s výjimkou spotřební daně na tiché víno. "Jak to říct, náš Zdeněček. Je to práce pana Nekuly, jeho neschopnost vidět věci v širších souvislostech. Vinaři si vytipovali nejslabší kus v celém stádu a nechali ho to zprocesovat. Nejsem si jistý, že nový ministr by dokázal udělat změnu. Ale měl by to zkusit. Kdyby byla daň na tichá vína, nemusí se zvedat DPH na nápoje, vyšší DPH na nápoje má přinést asi dvě miliardy, daň na tiché víno asi 4,5," uzavřel.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.