Nizozemsko nabízí opalovací krém zdarma. Mělo by to být i v Česku, říká lékařka

Nizozemsko v létě dopřeje svým občanům i návštěvníkům opalovací krém zcela zadarmo. Cílem je snaha snížit počty případů rakoviny kůže, které se v poslední době vyšplhaly do rekordních čísel.

Dávkovače s opalovacím krémem budou dostupné v nizozemských školách, na festivalech, v parcích, na sportovištích, plážích a dalších veřejných prostranstvích, píše portál The Guardian. Dohromady má jít o zhruba 100 míst napříč zemí.

[chooze:article;value:458822]

Tamní vláda chce především zajistit, aby ochrana proti slunci byla dostupná pro každého, a to bez ohledu na jeho finanční situaci. Mimo jiné chce dosáhnout toho, aby se používání opalovacích krémů stalo pro Nizozemce zvykem. "Stojí to peníze, pár tisíc eur, ale myslíme si, že zdraví našich obyvatel a návštěvníků je důležité," sdělil radní z přímořského města Katwijk Lacco Knappe.

Kampaň úřady spustily o víkendu na festivalu ve městě Breda. S nápadem předělat dávkovače určené k poskytování dezinfekce, kterých bylo během pandemie všude plno, přišel jeden z kožních lékařů nemocnice Viecuri nacházející se u hranic s Německem, informoval portál nizozemské stanice NOS.

Právě tato nemocnice ve spolupráci se státními zdravotními pojišťovnami financuje poskytování opalovacích krémů ve 120 základních školách v několika nizozemských obcích.

V posledních několika letech zaznamenala nizozemská zdravotnická zařízení rekordní nárůst případů rakoviny kůže. Právě ta patří v zemi k nejčastějším nádorovým onemocněním. Zvyšující se počty však evidují i další země v celé Evropě. Například v Německu se v roce 2021 zvednul počet úmrtí na rakovinu kůže o 55 % oproti roku 2001.

[chooze:poll;value:3c4060f1023bd039f6b84702fafe3870747da596;layout:tn_nova]

Dermatoložka: Krémy zdarma by měly být i v Česku

Také v České republice lékaři každý rok odhalí tisíce kožních nádorů. Podle odborníků se naše republika řadí na přední příčky v četnosti výskytu rakoviny kůže ve střední i východní Evropě. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz. Zda se podobné opatření jako v Nizozemsku plánuje také u nás, se redakce TN.cz zeptala ministerstva zdravotnictví. Resort se však k tomu zatím nevyjádřil.

Lékaři by se však zavedení ochranných krémů do ulic nebránili. "Určitě je to dobrý nápad. Prokazatelně to chrání před kožní rakovinou, takže je to zdravotní prostředek, který by měl být dostupný," zhodnotila dermatoložka Monika Arenbergerová. 

Dávkovače by umístila zejména na koupaliště, k jezerům, bazénům, vodním nádržím nebo třeba na sportoviště. "Také je to dobré udělat na cyklostezkách, protože z mé zkušenosti mají kožní nádory i lidé, kteří se často věnují cyklistice a zapomenou se namazat," dodala expertka.

Připustila, že ochranné krémy nejsou úplně levnou záležitostí, a mohl by tak nastat problém s financováním podobného projektu. Přesto věří, že by taková investice byla dobrá. Léčba rakoviny stojí ještě víc. "Dalo by se to udělat zkušebně na pár místech, a když se to osvědčí, mohlo by se to rozšířit dál," nadhodila.

Jak se bezpečně opalovat? Dermatoložka poradila, jak na to (2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.