Nečas a jeho žena jsou vinní v kauze trafik, rozhodl soud. Dostali podmínku a pokutu

[chooze:gallery;value:30061]

Soud uložil bývalému předsedovi vlády Nečasovi podmíněný trest 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milion korun. Jeho manželka Jana a spoluobžalovaný Boček dostali dvouleté podmíněné tresty a mají zaplatit každý 300 tisíc korun.

"Skutkový děj byl jednoznačně prokázán," řekla soudkyně Anežka Pudilová. Nečasové soud uložil také 10letý zákaz vykonávat vysokou funkci ve státní správě.

[chooze:article;value:504054]

Obžaloba trojici vinila z podplácení, za což jim v případě odsouzení hrozilo až šest let vězení. Všichni ale vinu odmítají. Právě kauza trafik přispěla v roce 2013 po policejním zásahu na úřadu vlády k pádu Nečasova kabinetu. 

V roce 2012 totiž měli podle obžaloby slíbit poslancům Marku Šnajdrovi, Ivanu Fuksovi a Petru Tluchořovi zajímavé funkce výměnou za odchod ze Sněmovny a hlasování za daňový balíček vlády. Po jeho schválení se Fuksa dostal do představenstva Českého Aeroholdingu a Šnajdr získal post předsedy dozorčí rady Čepra. Obvinění ale odmítli, že by se jednalo o korupci. Prý šlo o klasické politické vyjednávání. 

Obnovené líčení s Nečasem, jeho manželkou a Bočkem začalo loni v prosinci. Prezident Zeman udělil další milost. Prominul podmínku Janě Nečasové. Původně vedla proces soudkyně Helena Králová, která pár zprostila obžaloby. Státní zástupce však následně uspěl s odvoláním a odvolací senát verdikt zrušil. Králová ale poté odešla do důchodu a nestihla proces dokončit.

https://twitter.com/RobertSlachta/status/1668599560913002498

Kauzu u Obvodního soudu pro Prahu 1 převzal nový senát vedený soudkyní Anežkou Pudilovou. Ten musel zopakovat s Nečasovými celé hlavní líčení. Nesouhlasili totiž s přečtením původních důkazů, a to včetně výslechů svědků.

Prezident Zeman udělil další milost. Prominul podmínku Janě Nečasové (1/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.