Zemřel proslulý terorista Unabomber, měl spáchat v cele sebevraždu

Geniální matematik a absolvent Harvardu skonal ve zdravotnickém zařízení federální věznice v Severní Karolíně, uvedla agentura AP. Příčinu úmrtí vězeňská služba neuvedla, podle zdrojů deníku New York Times spáchal sebevraždu.

Kaczynski si odpykával doživotní trest bez možnosti propuštění za bombové útoky z let 1978 až 1995. Zemřeli při nich tři lidé, dalších 23 utrpělo zranění, mnozí s doživotními následky. Doktor věd s polskými kořeny tak dle svého vyjádření protestoval proti technickému pokroku, který ničí civilizaci.

[chooze:article;value:477469]

​Jeho dopisové bomby vybuchovaly po celých Spojených státech v rukou vědců na univerzitách, v kancelářích leteckých společností, jedna dokonce na palubě letadla. Ze zkratky slov "univerzita" a "aerolinky" vytvořila FBI jeho přezdívku Unabomber. Další zásilky dostaly kupříkladu společnosti těžící dřevo, které podle Kaczynského ničily přírodu, nebo počítačové firmy.

Kaczynski byl už v době studií považován za samotářského podivína. Opustil kariéru profesora matematiky a žil jako poustevník v divočině v Montaně. V dřevěné chatce o rozměrech tři krát čtyři metry, bez topení, elektřiny a tekoucí vody. Zde sestrojoval své pekelné stroje a psal svůj manifest, který se mu nakonec stal osudným.

[chooze:article;value:508629]

​Dlouhý text s názvem Industriální společnost a její budoucnost donutil zveřejnit přední americké noviny s příslibem, že upustí od dalších útoků. Tvrdil v něm, že moderní společnost a technologie vedou k pocitu bezmoci a odcizení. A jeho útoky jsou ve jménu ochrany lidstva a přírody. Ve svých denících však podle CNN zároveň psal o hluboké nenávisti k lidem.

Kaczynského mladší bratr si všiml podobnosti manifestu Unabombera s dopisy, které mu předtím posílal sourozenec, a upozornil FBI. Ta v roce 1996 Unabombera v jeho chatě zatkla a ukončila tím jedno z nejdelších a nejnákladnějších pátrání ve své historii.

Od trestu smrti zachránila Kaczynského diagnostikovaná paranoidní schizofrenie.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.