Zásobníky se naplňují, ceny plynu klesají

Zvýšení dodávek plynu z Norska, příliv zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA a dalších zemí, zodpovědné chování spotřebitelů v Evropské unii, ale také oslabení ekonomiky EU vedou ke snížení velkoobchodních cen zemního plynu.    

"Ceny našich produktů snižujeme, kdykoli je to možné, a od února jsme to udělali již čtyřikrát. Aktuálně jsme s účinností k 1. červnu upravili ceníky produktů na dobu neurčitou v obou komoditách. V současné době je nejvhodnější právě smlouva na dobu neurčitou, aby při případném dalším poklesu cen zájemce mohl uzavřít novou smlouvu ještě před topnou sezónou," vysvětlil člen představenstva a marketingový ředitel společnosti Centropol Jiří Matoušek. 

Na nižší velkoobchodní ceny plynu a elektřiny postupně reagují zejména velcí dodavatelé energií a snižují ceny i pro své koncové zákazníky, jak je patrné z následujícího přehledu. Odběratelé především menších dodavatelů, kteří s nimi nebyli spokojeni a mají možnost změnit dodavatele, by tedy měli vybírat spíše mezi stabilními, zavedenými společnostmi.

Srovnání běžných ceníků na dobu neurčitou účinných k datu 1. 6. 2023: 

Síkela k plynu: Zimu jsme zvládli, vyhráno ale nemáme. Chystá se revoluční změna (3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.