Nová informatika od září povinně. České školy projdou zásadní změnou

Rozvoj dovedností spojených s digitalizací, práce s informačními systémy nebo daty a základy programování. Taková bude nová informatika pro žáky základních škol.

"Pro školy to znamená, že budou muset do svých vzdělávacích programů zavést takzvanou novou informatiku, to znamená školní vzdělávací program. Vyučování kancelářských balíků teď zmizí a bude se vyučovat hlavně informatické myšlení za pomoci algoritmizace, programování a dalších tří částí," popsala zástupkyně ředitele ZŠ Čakovice Petra Boháčková.

[chooze:article;value:506763]

Pro žáky čtvrtých a pátých tříd bude povinná od letošního září, žáci na druhém stupni se podle nových vzdělávacích programů začnou učit od 1. září 2024, pro gymnazisty to bude povinné o rok později.

"Ten minimální rozsah je takový, že se jedná o dvě hodiny na prvním stupni, čtyři hodiny na druhém stupni, čili ten předpoklad je, že žáci začnou ve čtvrtém ročníku, v pátém ročníku a vlastně každém ročníku budou mít hodinu informatiky týdně, to je takový základní předpoklad, ale nic nebrání školám ještě tuto informatiku posílit," řekl Michal Černý z ministerstva školství.

Součástí rámcového programu, který bude pro všechny školy povinně platný od 1. září, je například i práce s virtuální realitou nebo roboty.

[chooze:article;value:507731]

"Ten rámcový vzdělávací program už naskočil na tep doby a přizpůsobil se rozvoji digitálních technologií ve společnosti a školy na to teď už musí reagovat, řada z nich to dělala už předtím a teď i ten zbytek se musí připojit," uvedla Daniela Růžičková, garantka informatiky Národního pedagogického institutu.

"V každém vzdělávacím oboru, možná s výjimkou třeba tělocviku, by se měly nějak promítnout ty digitální kompetence, v podstatě takové to běžné zacházení třeba s textovým editorem, tabulkovým procesem by se nemělo učit v informatice, ale mělo by být třeba součástí českého jazyka, matematiky a tak dále," domnívá se Černý.

Cílem reformy je prý podpořit schopnosti školáků pracovat s moderními technologiemi, zlepšit vybavení škol a založit fond techniky, kterou budou školy potřebným žákům půjčovat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.