Napětí mezi Čínou a Západem roste. Evropané řekli, co by se mělo udělat

Američané chtějí s Čínou soupeřit a už jí nenechat nic zadarmo, jako bezpečnostní hrozbu ji vnímá i česká vláda. Unijní průzkum však ukázal, že evropští občané by chtěli k Pekingu přistupovat spíš jako k partnerovi než rivalovi.

Na jeho výsledky upozornil portál Euronews. Připojit se k USA a uvalovat na Čínu sankce chce jen 23 procent Evropanů. Oproti tomu 62 procent by zůstalo neutrálních, Čínu by otevřeně podpořilo pět procent respondentů a deset procent o problému nic nevědělo.

[chooze:article;value:508502]

Nejvíc příznivců má Peking v Dánsku (18 procent), Francii (16 procent) a Itálii s Polskem (13 procent). Po neutralitě volalo nejvíc Rakušanů (79 procent), Bulharů (79 procent) a Maďarů (73 procent). 

"Výsledky průzkumu ukazují, že vnímání Číny ze strany Evropanů se od posledního dotazování z roku 2021 příliš nezměnilo. Převládá názor, že Čína je pro Evropu nezbytným partnerem," říká autorka průzkumu Jana Puglierinová z Evropské rady pro zahraniční vztahy (ECFR), u které si ho Komise objednala.

Situace by se ale razantně změnila, pokud by Čína začala dodávat zbraně Rusku k válčení s Ukrajinou. Potom by se pro sankce rozhodně vyslovilo 41 procent Evropanů, ukázal průzkum.

[chooze:article;value:507589]

Maďaři, Rakušané, Italové a Bulhaři by však byli proti sankcím i v takovém případě.

Tlak mezi Čínou a Západem se kromě obchodní války s USA stupňuje kvůli Tchaj-wanu. Peking ho pokládá za svoje území, ostrov je ale de facto nezávislý a má nad ním moc demokratická vláda. Tu v rozporu s politikou jedné Číny neoficiálně podporuje řada západních států včetně Česka, což čínskou vládu znepokojuje.

Nejvyšší ústavní činitelé jednali o blížícím se summitu NATO (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.