5 věcí, které nás štvou při sledování seriálů, a jak s nimi bojovat

Horší viditelnost za světla

Na velké množství seriálů se dá dobře dívat pouze večer, v úplné tmě. To si nemáme nač stěžovat a vše vidíme přesně tak, jak máme. Problém ale nastává, pokud se rozhodneme zhlédnout novou epizodu přes den. V té chvíli je obraz mnohdy tmavý, šerý a my nemůžeme zřetelně rozpoznat, co se v seriálu zrovna děje. Detaily jsou téměř neviditelné, takže musíme vstát z gauče a zatáhnout závěsy či žaluzie, abychom viděli aspoň něco.

Neviditelné tmavé scény

Ještě hůř na tom jsou záběry, které se natáčí v noci. Jednotlivé barvy se začnou slévat do sebe a my se díváme na jakousi šedočernou, rozmazanou plochu. Kvůli dobrému příběhu se takové části snažíme prostě přetrpět, nezřídka ale přicházíme o klíčové informace v ději. Pokud se člověk rozhodne podívat na seriál, který je tmavšími barvami a scénami uprostřed noci typický, jako je většina hororů, ale také thrillerů, dramat či sci-fi, má smůlu.

Rozmazaný rychlý pohyb

Problém ale nenastává jenom u výše zmíněných žánrů. Také akční filmy a seriály nás dokážou pěkně potrápit. A čím? Záběry s automobilovými honičkami, přestřelkami a bojem jsou někdy zkrátka příliš rychlé na to, aby je obrazovka zvládala přehrávat tak, jak je tvůrci ztvárnili. Ztrácíte se v akčních scénách a nejste schopni určit, kdo zrovna bojuje s kým? Ani tohle by se správně stávat nemělo.

Nevýrazné barvy

Kategorie sama o sobě jsou barvy. Ty nám oproti zkušenosti z kina často přijdou nezajímavé, nevýrazné a nepříliš pestré. A to i přesto, že se zrovna díváme na obsah, který streamovací služby prezentují jako vysoce kvalitní. Ačkoliv bychom tedy v televizi měli sledovat nádherně zelenou džungli nebo blankytně modré moře, obraz nás příliš nenadchne.

Jednotvárný zvuk

Velkou výhodou nových seriálů je, že se mnohdy natáčí v Dolby Atmos, tedy za pomoci technologie poskytující prostorový zvuk. Ne každá televize ale tento typ přehrání zvuku umožňuje, a my tak přicházíme o velkolepost scén, v nichž například vpravo vříská dinosaurus a zleva slyšíme svist kulky, která se k němu nezadržitelně blíží.

Jak tyto problémy řešit?

Poznali jste se ve zmíněných příkladech? Pravda je, že pokud vás trápí tyto potíže, nepomůže vám zvýšit jas, kontrast a zvuk na maximum. Některá zařízení zkrátka nejsou k sledování seriálů úplně přizpůsobená a nevyužívají nové technologie. Na řešení těchto problémů myslí například televize OLED od Samsungu. Celá obrazovka je tvořena samosvítícími diodami a vrstvou quantových bodů. Výsledkem je vysoký jas a dokonalý kontrast, takže se budete moct dívat na svůj oblíbený seriál i uprostřed slunečného dne a každou scénu uvidíte naprosto zřetelně, jasně a čistě.

Nemusíte se vzdávat ani žánrů charakteristických svými tmavými barvami. Samsung totiž využil technologii Quantum Dot, která je zárukou realistických barev. V obraze budou zřetelně zobrazeny nejen hluboké odstíny černé, ale také čisté bílé, a dokonce i plně syté barvy. Nezáleží na obsahu, černá bude zkrátka skutečně černá a blankytná bude ta nejmodřejší blankytná, jakou jste kdy viděli.

Obraz je navíc u těchto televizorů plynulý a neseká se ani při skutečně rychlých akčních scénách. A díky reproduktorům s podporou Dolby Atmos máte zaručené, že vás televize plně ponoří do děje. S OLED TV od Samsungu si tak budete moct užít sledování svých oblíbených seriálů na maximum, bez jakýchkoli rušivých zážitků a nepříjemných zkušeností.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.