Zaměstnanci TV Nova v pátek uklízeli Prokopské údolí. Žijeme v době plastové

Doba plastová. Tak část vědců nazývá jednadvacáté století. Poslední data, která jsou z roku 2017, ukazují, že množství vyprodukovaného plastového odpadu by už v té době zvládlo pokrýt minimálně plochu Argentiny. Hmotností by se vyrovnalo více než miliardě slonů.

Vyspělý svět se sice už roky snaží třídit, řada národů tomu ale stále příliš neholduje. Hlavu si s tím nedělají třeba Guatemalci. Velká část jejich odpadu končí v řece.

[chooze:article;value:468016]

​"Zhruba tak tři procenta odpadu, která nakonec skončí v oceánech, pochází z této rokle a řeky," upozorňuje Boyan Slat, zakladatel organizace The Ocean Cleanup.

Češi jsou v porovnání se světem a Evropou v třídění premianti. Třídíme plasty, papír, sklo, nápojové kartony a kovy. V posledních letech i bioodpad nebo použité tuky a oleje.

Podle statistik třídí odpad až 73 procent z nás. Ročně vytřídíme přes 700 tisíc tun a recyklací se každoročně zachrání zhruba 25 kilometrů čtverečních přírody.

Přesto je i tak řada míst znečištěna odpadky. Do jejich sběru jsme se proto zapojili i my. Zaměstnanci televize Nova vyrazili v pátek v rámci Zeleného týdne uklidit pražské Prokopské údolí. Obzvlášť v okolí obchodů a tramvajových zastávek toho bylo opravdu hodně.

[chooze:article;value:507574]

​Televize Nova má i speciální technické oddělení, kde se svědomitě třídí třeba baterie. "Ty tužkové používáme například do mikroportů, do různých mikrofonů a malých světýlek. Dáváme je do krabice, kterou si pak odveze specializovaná firma," uvádí Patrik Kytka, zaměstnanec technického oddělení TV Nova.

Zapomínat bychom podle odborníků neměli ani na recyklaci oděvů. Každou sekundu se na světě spálí anebo vyhodí oblečení, které by se vešlo na korbu nákladního auta. Podle odpadového experta Hnutí Duha recyklujeme mnohem méně než jedno procento veškerého oblečení a obuvi.

"Není mi jedno, jak moje chování ovlivňuje naši planetu, a proto se při každé procházce snažím přírodě s úklidem trochu pomoci. Pojďte do toho s námi a buďte součástí zeleného týdne," vyzvala moderátorka TV Nova Veronika Petruchová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.