Startuje turistická sezóna: 150 Čechů v cizině umře, stovky skončí ve vězení

"Za posledních 10 let došlo k relativně prudkému úbytku situací, kdy byl náš občan zadržen nebo hospitalizován v nemocnici. Máme tam i nehody a úmrtí. Od roku 2016 v porovnání s rokem 2011 ty počty zůstávají v zásadě, až na výjimku covidu, stejné," informoval na tiskové konferenci náměstek pro řízení sekce právní a konzulární ministerstva zahraničí Martin Smolek.

Právě koronavirus utlumil cestování. Ubylo tedy i případů, kdy se čeští občané ocitli v zahraničí v nějaké nouzi. Nyní se počty vracejí na stejná čísla jako před covidem-19. "Máme zhruba 150 úmrtí za letní turistickou sezónu, zhruba něco kolem 300 občanů, kteří jsou uvězněni v cizině, a něco kolem 100 hospitalizovaných v nemocnici a podobný počet nehod," přiblížil Smolek.

[chooze:article;value:506760]

"Celkový trend za posledních 10 let ukazuje, že Češi cestují obezřetněji. Že se naučili cestovat," má jasno Smolek.

Také letos během letní sezóny ministerstvo zahraničí pro případy, kdy by se Češi ocitli v zahraničí v nouzi, zřizuje takzvaná dočasná konzulární jednatelství. Ta budou fungovat od léta do podzimu v zemích, které jsou oblíbenými dovolenkovými destinacemi, a to například v bulharském Burgasu a v chorvatských městech Rijeka a Split. Rovněž bude posílen český honorární konzulát ve španělské Barceloně. Připravena je také celá síť českých zastupitelských úřadů.

"Ministerstvo zahraničích věcí se snaží udržet vysoký standard konzulárních služeb pro české občany v nouzi. I z tohoto důvodu rozšiřujeme rovněž síť českých honorárních konzulátů, a to například nedávným otevřením takového úřadu v turisticky zajímavém Acapulcu v Mexiku," doplnil Smolek.

Resort zároveň doporučuje cestujícím Čechům, aby se zaregistrovali do systému DROZD. Díky němu budou dostávat aktuální informace o nenadálých událostech v místě jejich pobytu.

[chooze:article;value:505695]

"Je to jednoduchý formulář, kam zadáte jméno, kontaktní údaje, zemi a čas, kdy se tam budete zdržovat. Pokud nastane nějaká nenadálá situace, tak zastupitelský úřad ví o tom, že jsou v místě Češi a je potřeba někoho kontaktovat. Není to o tom, že bychom sbírali nějaké informace," ujistil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Čeští policisté v zahraničí

V Chorvatsku a Bulharsku budou působit během letní sezóny hlídky českých a místních policistů. "Smyslem přítomnosti českých policistů v národních uniformách je zejména pomáhat překonat jazykovou bariéru a účinně pomáhat například při dopravních nehodách či případným obětem trestné činnosti. Přítomnost českých policistů rovněž přispívá k pocitu bezpečí českých turistů během jejich dovolené," řekl Lipavský.

Cestování s dětmi

Rodiče by při cestách do zahraničí s dětmi neměli zapomínat také na doklady pro své ratolesti. "Při cestování s malými dětmi do 18 let je potřeba, aby každé mělo vlastní cestovní doklad, a v případě, že necestuje s rodiči, tak také jejich písemný souhlas," upozornil Lipavský.

Dovolená v Chorvatsku

Lidé by na doklady neměli zapomínat ani při dovolené v Chorvatsku. "Tím, že vstoupilo do Schengenu, došlo k odstranění kontrol při vstupu z jiného členského státu. Ale to neznamená, že nemůžete být namátkově zkontrolováni v blízkosti hranice. Nemůžete cestovat bez jakéhokoliv dokladu. Potřebujete minimálně občanku. To samé se týká dětí. Ty musí mít vlastní cestovní průkaz," uzavřel Smolek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.