Revoluce v migrační politice EU. Uprchlíci se mají přerozdělovat povinně

Unijní ministři vnitra o nových migračních pravidlech jednali skoro celý den. Brzdily je především spory o povinnosti přebírat uprchlíky od nejzatíženějších zemí. Před 21. hodinou se nakonec domluvili, informoval portál Euronews.

"Nebyla jsem si jistá, že tento den přijde. Je to pro nás velký den," řekla švédská ministryně pro migraci Maria Stenergardová. Stockholm převzal předsednictví sedmadvacítky na začátku roku od Česka. Vít Rakušan (STAN) nakonec hlasoval pro návrh, proti zůstalo jen Polsko s Maďarskem.

Klíčovým prvkem dohody, která vychází z Nového paktu o migraci a azylu z pera Evropské komise z roku 2020, je povinná solidarita. Členským státům, které nebudou na hlavních migračních trasách, dává podle Stenergardové dvě základní možnosti: přijmout určitý počet azylantů, anebo odmítnutým žadatelům zaplatit návrat do země původu.

[chooze:article;value:489519]

Obě varianty jsou na stejné úrovni a vládám jednotlivých zemí poskytují "dostatečný manévrovací prostor", podotkla ministryně. "Budeme díky tomu mít jednodušší, přehlednější a kratší postupy," doplnila Stenergardová.

Politickou dohodou to ale nekončí, Rada EU teď musí zahájit jednání s Evropským parlamentem. Pokud návrh odsouhlasí, znovu o něm budou hlasovat ministři. Hotovo má být do evropských voleb, které se uskuteční příští rok v červnu.

Jedná se o nejdůležitější shodu od vrcholu uprchlické krize z roku 2015, která EU v tomto tématu na dlouho rozdělila.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.