Princ Harry čelil tvrdému výslechu. Právník ho nachytal na 5 věcech

Britský princ Harry udělal další velký krok ve svém boji s bulvárem. V úterý vystoupil před soudem a přes šest hodin popisoval, jak mu měla britská média nezákonně zasahovat do života. Harry v minulosti například tvrdil, že právě média mu zničila vztah s bývalou přítelkyní Chelsy Davyovou nebo jak trpěl kvůli bulvárním spekulacím o tom, že jeho otcem je James Hewitt. Harry navíc obvinil novináře, že své informace získali skrze hacknutí jeho telefonu. 

V křížovém výslechu proti Harrymu stál právní zástupce vydavatelství MGN Andrew Green, který se do prince tvrdě pustil. Harry dle svědků působil nervózně a několikrát neznal odpověď. Deník The Sun si navíc všiml hned pěti nesrovnalostí v princově výpovědi.

1. Harryho 18. narozeniny

V jednom ze svých obvinění Harry tvrdí, že byl jeho telefon napaden hackery, kteří chtěli zjistit, jak plánuje oslavit své 18. narozeniny. Některé podrobnosti se následně objevily v článku deníku Daily Mirror. "Článek, který se objevil na sedmé straně deníku Daily Mirror, informoval o podrobnostech toho, jak jsem oslavil své 18. narozeniny. Například, že jsem doma obědval s mým otcem a bratrem nebo o dárku, který mi dal můj strýc," stěžoval si Harry. 

Právník Green ale u soudu řekl, že právě tyto podrobnosti, včetně dárku v podobě golfových holí od Earla Spencera a "klidného dne doma s mým otcem, bratrem a rodinou", ve skutečnosti řekl sám princ Harry v rozhovoru pro Press Association (PA). Harry na to reagoval jen tak, že podle něj bylo "načasování podezřelé".

2. Komorník princezny Diany

Bývalý komorník princezny Diany Paul Burell rád mluví do médií a několik rozhovorů poskytl i po její smrti v roce 1997. V Harrym to podle jeho svědecké výpovědi vyvolalo "velmi silné pocity" a prý ho nikdy nechtěl vidět. 

Ve své knize Spare (Náhradník) ale Harry psal, že se s Burellem chtěl sejít. U soudu nyní tvrdil, že už si nepamatuje, jestli se s ním chtěl setkat, nebo ne. Na otázku, zda Burellovi zanechal vulgární hlasovou zprávu, princ odpověděl, že už si to nepamatuje.

3. Harry a kadeti

Princi vadil také článek od Mirroru, který se týkal kadetského průvodu. Harry obvinil vydavatelství, že reportéři informace obsažené v článku získali hacknutím jeho telefonu. U soudu ale nyní zaznělo, že už den předtím sdílela agentura Press Association (PA) článek s titulkem "Harry povede kadetský pochod". Informace podle Greena zveřejnil také palác.

[chooze:article;value:507184]

​Harry u soudu přiznal, že o článku od PA nevěděl. Stále si ale myslí, že článek byl "podezřelý" kvůli "nezákonné aktivitě, která se za ním odehrávala".

4. Žádný mobilní telefon

U soudu se řešil také článek, který popisoval, jak byla princezna Diana smutná ohledně princových 12. narozenin. Harry tvrdil, že se to média dozvěděla díky tomu, že mu hacknula telefon a slyšela tak jeho rozhovor s matkou.

Právník Green ale řekl, že Harrymu v té době telefon nemohl být hacknut, protože princ tehdy mobilní telefon nevlastnil. Článek totiž vyšel v roce 1996 a Harry měl telefon dostat až při nástupu na Eton v roce 1998.

Princ Harry u soudu uvedl, že si nemůže s jistotou vzpomenout, zda v té době měl mobil. Řekl ale, že mu jeho matka volala pomocí pevné linky. Green následně upozornil na to, že některé informace obsažené v článku řekla sama Diana PA už o měsíc dřív.

5. Oslava v hospodě

Další spor se týkal princových 16. narozenin. Ty chtěl Harry oslavit s kamarády v londýnské hospodě, ale během jídla se objevili novináři. Podle prince o oslavě opět věděli díky hacknutému telefonu. Neuměl ale odpovědět na dotaz, zda za únikem informace nemohl být slavný šéfkuchař Eddie Baines, který v restauraci tehdy pracoval.

Stěžují si i další celebrity

Kromě Harryho vydavatelství žalují i další celebrity jako například manžel Eltona Johna, filmař David Furnish či herečky Elizabeth Hurleyová a Sadie Frostová. Osobnostem mimo jiné vadí údajné narušování soukromí a odposlechy, které se podle právníků děly v letech 1993 až 2011, ale "dokonce i po roce 2018". Vydavatelství Associated Newspapers obvinění odmítá.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.