Extrémní vedra a sucho. El Niño zasáhne i Česko, varuje meteorolog

El Niño se vrací po sedmi letech a zvedne teploty v oblasti rovníku o čtyři až pět stupňů Celsia. Oteplí se ale po celém světě. Na evropském kontinentu by to v létě měly být přibližně dva stupně oproti dlouhodobému průměru.

"El Niño z minulých let způsobil extrémní vedra a sucho. Proto se modely nyní shodují na nadprůměrně teplém létě v Evropě," podotkl meteorolog Martin Štros.

[chooze:article;value:500590]

Extrémním vedrům neutečeme ani v Česku. "Dlouhodobý výhled počasí predikující nadprůměrné léto neznamená, že během letních prázdnin nezaznamenáme i nějaká chladnější období. Nicméně teplejší období budou spíše převládat a je velmi pravděpodobné, že se dočkáme i velmi horkých dní," pokračoval.

"Podle klimatologických modelů očekáváme letošní léto ve střední Evropě nadprůměrně teplé, kdy průměrná teplota může být až o dva stupně vyšší než dlouhodobý normál. V tomto se několik posledních výstupů různých modelů velmi slušně shoduje. Zdánlivě je to málo, ale pokud se bavíme o průměru za celé tři letní měsíce, jedná se o významnou odchylku," upřesnil Štros.

Jižní oscilace by podle dřívějších předpovědí měla do teplé fáze definitivně vstoupit na přelomu července a srpna.

[chooze:article;value:507066]

Na západě a jihu Evropy se očekává i úmorné sucho. Tomu by se mělo Česko vyhnout. "Letní měsíce v Česku sice patří mezi ty nejteplejší s průměrnou teplotou 16,9 °C, zároveň ale ty nejdeštivější s průměrnými srážkovými úhrny 82 mm (statistika z let 1981–2010)," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová.

"Pokud jde o srážky, podle nejnovějších předpokladů můžeme očekávat celkem průměrné léto, které se pravděpodobně nebude výrazně lišit od normálu," uzavřel Štros.

Letošní léto má být nadprůměrně teplé. Podívejte se na speciál s meteoroložkou Dagmar Honsovou:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.