Čtyřdenní pracovní týden chce většina Čechů. Někde už ho zavedli

Méně času v práci. To je podle britských výzkumníků z Oxfordské, Cambridgské a Bostonské univerzity lék pro dnešní uspěchanou dobu.

Tři tisíce zaměstnanců v 61 společnostech pracovaly místo pěti dnů pouze čtyři, a to za stejnou mzdu. Odvést museli svou obvyklou práci.

"Zjistili jsme, že díky kratšímu pracovnímu týdnu muži začali daleko víc času trávit s rodinou, a dokonce se víc zapojili i do domácích prací," řekla Charlotte Lockhart, zakladatelka a výkonná ředitelka firmy 4DWG.

[chooze:article;value:507711]

Lidem se ale zlepšilo i zdraví, třeba pocit vyhoření zmizel u 70 procent zaměstnanců. Ti si prý začali i daleko víc užívat společenský život, našli si nejen nové koníčky, ale i přátele. Téměř většina firem, ve kterých průzkum proběhl, u kratšího pracovního týdne zůstala.

Čtyřdenní pracovní týden by podle průzkumů přivítali i Češi. Méně času v práci za stejné peníze by chtělo až 70 procent zaměstnanců.

"Víme, že u některých profesí stoupne výkonost, dokonce více, než kdyby pracovali pět dní v týdnu. Jde o to, že si to ten člověk musí správně rozvrhnout, správně strukturovat, aby ten čas efektivně využil a pak skutečně i v kratší pracovní době může být výkonnější než v té delší," vysvětlil psycholog Tomáš Morávek.

Některé, hlavně technologické firmy v Česku už čtyřdenní pracovní týden zavedly. Řada zaměstnavatelů dokonce zašla ještě dál a lidem nabízí neomezené volno, a to za předpokladu, že dokončí dlouhodobý projekt, na kterém zrovna pracovali.

[chooze:article;value:505954]

Neomezeného volna už několik let využívá i Jiří Zabilanský, zaměstnanec Direct pojišťovny. "Nemusím se soustředit na to, jestli jsem vyčerpal den, dva nebo tři. Jestli mi zbude volno na Vánoce, abych byl s dětmi," pochvaluje si.

Podle ekonomů plošné zavedení neomezeného volna anebo čtyřdenního pracovního týdne v Česku zatím není reálné.

"Naše země má problémy s nedostatkem zaměstnanců, ve chvíli, kdybychom zkrátili pracovní dobu, tak by byla potřeba ještě většího počtu zaměstnanců, a tím pádem by se ten náš problém na trhu práce prohloubil," domnívá se ekonom Štěpán Křeček.

Kratší pracovní týden by pro řadu zaměstnanců prý znamenal i méně časté přidávání peněz.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.