Ruská armáda zničila přehradu v Nové Kachovce. Chersonu hrozí záplavy

Jedna z největších obav Ukrajiny se v úterý stala skutečností. Ruská armáda okolo druhé hodiny v noci odpálila vodní nádrž v Nové Kachovce, jednu z největších přehrad na Ukrajině. Útok potvrdila samotná ruská armáda, píše agentura RIA Novosti.

Ruský útok byl ničivý. Ze silně poškozené vodní nádrže teče voda a valí se směrem na Cherson. Město držené Ukrajinci pracuje na evakuaci nejvíce ohrožených částí. Na zmírnění následků záplav měli Ukrajinci jen několik hodin.

[chooze:article;value:506692]

V kriticky zasažené oblasti se nachází také několik vesnic. "Policie, hasiči a záchranáři Chersonské oblasti pracují na upozornění a evakuaci civilního obyvatelstva z možných záplavových oblastí na pravém břehu Dněpru. Hladina vody stoupá a všichni v ohrožených oblastech musí vypnout všechny elektrické spotřebiče, vzít s sebou nezbytnosti a dokumenty, zajistit své mazlíčky a blízké a poslouchat instrukce záchranářů a policie," napsalo na telegramu ukrajinské ministerstvo vnitra.

Zničení přehrady potvrdilo také ukrajinské Vojenské velitelství Jih. "Aktuálně zjišťujeme rozsah zničení a rychlost, množství a rozsah záplav. Situace je monitorována," uvedla na facebooku armáda.

Kachovská přehrada je navíc důležitá i proto, že voda z ní slouží k ochlazování více než 120 kilometrů vzdálené Záporožské jaderné elektrárny. "Zničení přehrady Nová Kachovka by nemělo mít bezprostřední vliv na bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny. Reaktory jsou odstaveny, chlazení zajištěno z velké speciální nádrže na Dněpru. Horší je humanitární katastrofa kvůli záplavám," napsala na twitteru předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Rozsah poškození, který uvádí Rusko, je o poznání nižší. Jak uvádí RIA, zničena dělostřelbou byla jen vrchní část vodní elektrárny v Nové Kachovce, přičemž samotné přehradě se měla zkáza vyhnout. "Všechno je tiché a klidné. Poškozena byla pouze část přehrady, ale hráz stále stojí, což nás velmi těší," řekl agentuře starosta okupované Nové Kachovky Vladimir Leontiev.

Podle záběrů z Nové Kachovky ale příliš mnoho důvodů k optimismu není. Na videích je zřetelně vidět, že je přehrada přímo uprostřed protržena a nezadržitelně se z ní valí voda směrem k Chersonu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.