Rusové tvrdí, že odrazili ofenzívu ukrajinských ozbrojených sil na jihu Doněcka

"Protivník zahájil od rána 4. června rozsáhlou ofenzívu na pěti sektorech fronty v jižní Doněcké oblasti tím, že do akce zapojil 23. a 31. mechanizovanou brigádu ze strategických záloh ukrajinských ozbrojených sil s podporou dalších vojenských jednotek a týmů," cituje ruská tisková agentura TASS mluvčího Konašenkova.

Útoku se podle agntury RIA Novosti zúčastnilo celkem šest mechanizovaných a dva tankové prapory. Cílem ukrajinských ozbrojených sil bylo prolomit ruskou obranu na úseku, který Kyjev považuje za celé frontě za nejzranitelnější. "Nepřítel nedosáhl svých cílů a neměl úspěch," zdůraznil Konašenkov.

[chooze:article;value:507357]

Mluvčí obrany uvedl, že protivník použil šest mechanizovaných a dva tankové prapory. "V důsledku kvalifikovaných a sofistikovaných akcí bojové skupiny Východ přišly ukrajinské ozbrojené síly o více než 250 osob, šestnáct tanků, tři bojová vozidla mechanizované pěchoty a 21 bojových obrněných vozidel," vyjmenoval Konašenkov ztráty na ukrajinské straně. Dodal, že během operace ruské armády byl na jednom z frontových velitelských stanovišť v této oblasti osobně přítomen náčelník generálního štábu armádní generál Valerij Gerasimov.

Chystaný protiútok ukrajinských ozbrojených sil byl opakovaně ohlašován jak v Kyjevě, tak na Západě. RIA Novosti uvádí, že jedním ze směrů úderu je prý Záporožská oblast, kde se protivník pokusí dosáhnout pobřeží Azovského moře, aby byl přerušen pozemní koridor na Krym. Objektivní informace z této části fronty zatím nejsou k dispozici, neboť o události zatím informují pouze ruská státní média.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.