Jedete na dovolenou do Chorvatska? Některým termínům se raději vyhněte

Některé věci na cestě do Chorvatska neovlivníte – technické problémy, dopravní nehody nebo nepřízeň počasí. Výběrem vhodného termínu si ale můžete ze seznamu potenciálních rizik škrtnout alespoň jednu položku. Kterým byste se měli raději vyhnout? 

Pátek 30. června – neděle 2. července

V Česku o tomto víkendu začínají prázdniny a dá se očekávat, že mnoho našich krajanů vyrazí na dovolenou, a to právě i do Chorvatska. Provoz na zdejších silnicích ale čeká ještě jedna velká výzva, kterou jsou závody formule 1 Grand Prix Rakouska 2023, které se konají v tomto termínu. Největší nápor zřejmě nastane v sobotu. 

Začátek německých prázdnin

Podle dopravního experta z Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Igora Siroty ale víc než začátek českých prázdnin ovlivní provoz konec školního roku v Německu. Zejména v nejlidnatějších spolkových zemích, jako je Bavorsko. Tam dětem prázdniny začínají 31. července, což je pondělí. Už o víkendu před tímto datem se tak dá očekávat velký nápor na silnicích. 

[chooze:article;value:506969]

​"Němci jsou nejčastějšími návštěvníky Chorvatska, to znamená, že lidnaté spolkové země způsobí ten nával," vysvětluje Sirota. Přes české dálnice si trasu vybere nejen část obyvatel Bavorska, ale patrně i Braniborska, Saska či Meklenburska-Předního Pomořanska. V tabulce níže najdete začátek prázdnin u vybraných spolkových zemí, odkud mohou Němci jet na Jadran přes Česko. 

Spolková země Začátek prázdnin
Bavorsko 31. července (pondělí)
Braniborsko 13. července (pondělí)
Sasko 10. července (pondělí)
Sasko-Anhaltsko 6. července (úterý)
Meklenbursko-Přední Pomořansko 17. července (pondělí)
Hamburk 13. července (pondělí)
Berlín 13. července (pondělí)

Pátek 21. července – neděle 23. července

V tento termín se uskuteční další závody formule 1, tentokrát v Maďarsku. "Němci pojedou přes nás do Maďarska, bude to opět velmi nabitý víkend," varuje Sirota. Obecně je podle něj potřeba brát v potaz velké události, které se konají nejen u nás, ale i v okolních státech. 

[chooze:article;value:505601]

Státní svátky

Chorvatsko má v létě také státní svátky, kdy je potřeba počítat nejen s různými slavnostmi, které mohou ovlivnit provoz, ale také s tím, že si možná nenakoupíte kvůli zavřeným obchodům. V sobotu 5. srpna země slaví Den vítězství a díkůvzdání vlasti, na úterý 15. srpna pak vychází svátek Nanebevzetí Panny Marie, který se těší pozornosti zejména v Dalmácii. 

Pozor na pátky a soboty

Obecně platí, že pokud se chcete na cestě k Jaderskému moři vyhnout největšímu provozu, vyberte si raději pracovní den. "Prázdniny neprázdniny, obecně v pátek později odpoledne a v sobotu dopoledne bude na chorvatských silnicích nával, protože i Chorvaté pojedou k moři," vysvětlil Sirota. 

A před cestou do Chorvatska nezapomeňte také na to, že letos se tam už platí eury:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.