Dalšímu chorvatskému městu došla trpělivost s turisty. Rozdává tisícové pokuty

Pospávají na nábřeží, v centru se producírují bez trička, koupou se ve fontánách, močí na veřejnosti a v historické čtvrti popíjejí v ulicích alkohol – s chováním rozjařených turistů došla chorvatskému Splitu trpělivost.

Město na mapu party destinací dostal podle místních festival elektronické hudby Ultra, který se ve Splitu poprvé konal v roce 2013. Split jej hostí 7. až 9. července i tento rok. "Vůbec nám to nepomohlo, protože lákáme spoustu turistů, kteří sem jezdí, protože si myslí, že je to tady Mekka oslav a popíjení," uvedla pro portál Danas.hr starostka místní části Grad, kam spadá historické centrum Splitu, Lara Arapović Bonačićová.

A strážníci vyrazili v sobotu večer do ulic. "Rozdali 13 pokut těm, kteří popíjeli alkohol uprostřed ulice Marmontova, kde je to opravdu nevhodné. Snažíme se změnit obraz města z party destinace na středomořské město, které má svůj vlastní vkus a svobodu," uvedl pro Danas místostarosta Splitu Bojan Ivošević.

Dodal, že věří, že to nebude jen otázka pár dní, ale že městská policie vytrvá po celé léto. Pokuty jsou v rozmezí od 150 do 300 euro (3 500 – 7 000 Kč).

[chooze:article;value:507099]

Na turisty si došlápl i Dubrovník

K přísnějším pravidlům pro turisty přistoupil i Dubrovník, další z chorvatských perel Jadranu. Starosta Mato Franković se pustil do války s hlukem. Odnesla to už jedna populární restaurace, která musí na týden zavřít zahrádku, protože živou hudbou překračovala hlukové limity, píše web Jutarnji.hr.

Místním vadí také hluk, který způsobuje klapání koleček kufrů o dlažbu. Turisté si tak mají po městě svá zavazadla nosit, místo aby je za sebou po ulicích tahali. A od listopadu Dubrovník návštěvníkům zakáže se po centru města se zavazadly pohybovat úplně. Do hotelů a apartmánů jim je za poplatek město doručí. Starosta Franković ale uvedl, že město turisty, kteří v létě budou po ulicích kufry tahat, pokutovat nebude, jen je bude upozorňovat, že je to zakázané, protože to ruší místní.

Dubrovník vytvořil video, které nabádá turisty, jak se mají chovat, více zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.