Sovětský Concorde měl k dokonalosti daleko. Snaha ukázat se mu zlomila vaz

Byla to noční můra Sovětů. V Paříži chtěli demonstrovat svoji technologickou nadvládu v letectví a skončilo to katastrofou. Tupolev Tu-144, první civilní dopravní letoun, který překonal rychlost zvuku, se rozpadl ve vzduchu.

"Ulomila se přední křidélka, letoun se obrátil břichem vzhůru a začalo hořet palivo," popisuje nehodu odborník na bezpečnost v letectví Ladislav Keller. Šest lidí zemřelo na palubě a dalších osm zabily padající trosky. Vyšetřování ukázalo, že tragédii nejspíš způsobil obří hazard Sovětů.

Tehdy celý svět věřil, že osobní a nákladní přeprava nadzvukovou rychlostí je budoucnost. Sověti měli náskok před Concordem a v Paříži chtěli ukázat, že jejich stroj je obratnější. Tomu obětovali téměř vše a odpojili omezovače.

[chooze:article;value:507014]

V rámci ukázky provedli nízký průlet a prudké stoupání. Letoun ale náročný manévr nezvládl. Vyšetřování se tutlalo na obou stranách. Sověti si odvezli černé skříňky a za odměnu pomlčeli o tom, že Francouzi prováděli průmyslovou špionáž. Tu-144 už ztracenou reputaci nikdy nezískal.

Sovětské supersoniky uskutečnily jen 55 letů. Cestující při nich mohli pojídat kaviár a pít šampaňské, ale vše ostatní bylo za trest. Kvůli hluku se dorozumívali psaním a desetinásobná spotřeba nakonec ukázala, že nadzvukové cestování žádné terno nebude. Když došlo při předávacím letu k druhé nehodě, bylo jasné, že program čeká konec.

Západní konkurent Concorde byl ve službě až do roku 2000, kdy i tuto značku poznamenala tragická nehoda, která taktéž vedla k jeho konci. Plány na znovuzavedení supersoniků pak zůstávají dodnes jen na papíře.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.