Deset věcí, které udělají z vaší zahrádky ráj na zemi. Často přitom končí v koši

Skořápky, plechovky nebo třeba staré akvárium. To jsou věci, které poté, co ztratí využití, mnohdy skončí v koši. Podle expertů na zahradničení je to ale chyba. Tyto i další předměty lze efektivně využít. Redakce TN.cz proto dala dohromady rady několika expertů a sestavila seznam deseti věcí, které by místo koše měly skončit na vaší zahrádce.

Skořápky

Natvrdo, naměkko, anebo třeba na zahradu. Právě tam je možné využít vajíčka, spíše tedy jejich skořápky, a to hned několika způsoby. Například jejich přimícháním do půdy jako hnojivo.

Skořápky od vajec lze použít ale i místo výsevních misek. Stačí vzít půlku skořápky, zezdola ji proděravět, nasypat do ní výsevní substrát a vložit semínko. Poté skořápku umístěte zpět do papírového držáku na vejce a zalijte. Rašící rostlinka by se měla objevit co nevidět.

Druhým způsobem je skořápky nadrtit a malými kousky pak posypat hlínu okolo zeleniny. Ostré hrany skořápek totiž představují nepřekonatelný úkol pro slimáky, kteří mohou vaši úrodu pořádně poškodit. Vyvarovat se tomu můžete právě díky skořápkám.

[chooze:article;value:505124]

Kávová sedlina

Kávovou sedlinu lze nasypat kolem rostlin. Má totiž vysoký obsah dusíku a odpuzuje škůdce. Navíc prý odhání i šneky a slimáky.

Rozptýlit ji je prý vhodné ale i kolem květin. Například růže či hortenzie mají rády kyselou půdu, která výrazně přispívá k jejich růstu. Kávovou sedlinu je ale možné promíchávat i s kompostem.

Plastové vidličky

Loraine Thompsonová, expertka na zahrady, radí, jak efektivně odradit zvířata od toho, aby pustošila vaši zeleninovou zahradu. Doporučuje používat malé jednorázové plastové vidličky.

"Zkuste zapíchnout plastové vidličky do půdy kolem záhonů s vašimi rostlinami," radí. Hroty totiž zabrání zvířatům je rozrývat.

[chooze:article;value:492502]

Akvárium

Pokud jste vášnivý zahrádkář, a místo pro sazenice vám brzy dochází, využijte staré akvárium. To můžete podle expertů osázet květinami. Akvárium pak umístěte na světlo. Funguje podobně jako skleník.

Noviny

Pokud vám doma leží stohy přečtených novin, máme pro vás několik rad. Můžete si z nich vyrobit například květináče. Jak? Nastříhejte noviny na proužky a namočte do vody. Po jednom dni by mělo jít papírové kusy rozdrtit na dřeň. Tou vylejte kelímek a po třech dnech vyjměte ručně vyrobený květináč.

Proužky novin také můžete umístit okolo květináčů. Zpomalíte tak ztrátu vlhkosti. Ideální by měly být tři vrstvy, které nezabraňují průchodu kyslíku.

Slupky od pomerančů

Věděli jste, že slimáci milují citrusy? "Abych se zbavil slimáků, dávám na zahradu pomerančové slupky. Druhý den ráno je posbírám. Obvykle jsou plné slimáků a hlemýžďů. Je to rychlé, snadné a bezpečné řešení," radí zahradní expert Marion Taylor.

[chooze:article;value:499642]

PET lahve

Místo koše mohou plastové lahve skončit na vašich zahradách. Ne však jako odpad, ale jako šikovná vychytávka. Odřízněte hrdlo a lahev vzhůru nohama postavte na mladé rostlinky. Lahev tak bude sloužit jako jejich ochrana. Navíc chrání i před mrazem.

Do PET lahví, nebo třeba i kelímků od jogurtů, je také možné zasadit semínka. "Vyčistěte nádobu od jogurtu, přidejte běžnou zeminu, kterou koupíte v obchodě, a na dně propíchněte několik otvorů, aby voda mohla odtékat," radí expert.

Plechovky

Sladké perlivé nápoje jsou oblíbenou neřestí nejen dětí, ale mnohdy i dospělých. Ačkoliv jejich požití zřejmě není tím nejzdravějším nápojem, plechovky, které po vypití zůstanou, můžou být vhodným pomocníkem na zahradě.

Plechovky lze použít například jako květináče, stačí jen odříznout hrdlo a přidat zeleň. Takový květináč může posloužit i jako hezká dekorace. Například pokud plechovku lehce pomačkáte a potřete barvou.

[chooze:article;value:501449]

Síťované pytle

Malé síťované sáčky se stahovací šňůrkou mohou na zahradě posloužit k několika účelům. Lidé je obvykle používají na nákupech zeleniny a ovoce jako ekologičtější variantu plastových sáčků. Na zahradě je ale můžete použít právě jako jejich ochranu před škůdci. 

Zbytky

Vyhazovat už nemusíte ani odřezky zeleniny. Ze zbytků, které nepoužijete, můžete vypěstovat nový kus zeleniny. Podle odborníků lze takto vypěstovat například salát, celer, pórek a cibuli.

Jednoduše vložte srdíčko salátu, které se obvykle vyhodí, do sklenice s přibližně centimetrem vody. Postavte sklenici na světlo a vodu každých pár dní vyměňte. Známky růstu by se měly objevit během několika týdnů.

Tato unikátní zahrada nemá ve střední Evropě konkurenci:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.