Puberťáci snědli labuť, miláčka celé vesnice. Mysleli, že je to velká kachna

Na rybníku v obci Manlius u města Syracuse žijí labutě přes sto let a vesnice s necelými čtyřmi tisíci obyvateli ji má i ve znaku i na upomínkových předmětech.

Zmizení labutě pojmenované Faye a jejích čtyř mláďat proto o víkendu vyvolalo všeobecné pozdvižení, uvedla agentura AP. Což teprve zjištění, co se se samicí ušlechtilého ptáka stalo. Skončila na pekáči, když ji tři pubertální mladíci ulovili v domnění, že je to velká kachna.

Labutí rodinku naposledy viděl v sobotu muž, který pečuje v obci o zeleň. V pondělí se rozneslo, že zmizela. Někdo z místních si pak všiml, že 18letý mladík pracující v obchodě na předměstí Syracuse má u sebe dvě labutí mláďata.

[chooze:article;value:506522]

​Policisté si pro něj dojeli a dotyčný se přiznal. Spolu se 17letým a 16letým kumpánem si prý vyrazili na lov. Přelezli plot a hnízdící labuť zabili. Považovali ji za velkou kachnu a dali úlovek tetě jednoho z nich, aby jim ho upekla.

"Rodina a přátelé dospělou labuť skutečně zkonzumovali. Domnívali se, že to byla jen velmi velká kachna," řekl novinářům seržant Kenneth Hatter z manliuské policie. Dodal, že teenageři lovili pro zábavu, nikoliv z nedostatku jídla.

Z labuťátek si pak chtěli vychovat domácí mazlíčky. Ta jsou naštěstí v pořádku, zbývající dvě našli doma u jednoho ze spolupachatelů. Převzal si je místní biolog a až povyrostou, vrátí je na rybník. Odtud ale budou muset přemístit labutího samce Mannyho. Labutí páry jsou si věrné po celý život a místní se obávají, že Manny může být kvůli ztrátě Faye agresivní, informoval The New York Post.

[chooze:article;value:467371]

​Všichni tři podezřelí si vyslechli obvinění z nedovoleného vniknutí na cizí pozemek a krádeže, neboť labutě jsou majetkem obce, a čeká je soud.

Labuť je ve Spojených státech nepůvodní druh a mnohde je jejich lov povolen, nikoliv však ve státě New York. V Manliusu se staly atrakcí, za níž jezdili turisté ze širokého okolí.  "Je to smutné," řekl místním médiím starosta Paul Whorrall. "Je to jako ztráta člena rodiny." Lidé vytvořili zabité labuti u rybníka improvizovaný pomník a obec zde podle místní televize WSYR hodlá instalovat kamerový systém, aby se něco takového neopakovalo.

U děčínského Zámeckého rybníka útočil na auta labutí samec (04/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.