Orbán varuje Ukrajinu před krvavým masakrem. Jednejte s Ruskem, radí

Ukrajina by se podle Orbána neměla pouštět do protiofenzívy a raději zaměřit úsilí na obnovení jednání s Ruskem, píše maďarský portál Telex.

"Je to jejich věc. Ale i člověk jako já, který má za sebou jen rok a půl vojny, ví, že útočící strana mívá trojnásobek ztrát ve srovnání s tou, co se brání. Pro zemi, která má jen zlomek populace oproti druhé straně, by zahájení velké vojenské ofenzívy znamenalo krvavý masakr," prohlásil Orbán.

Orbán se označil za jediného představitele Evropské unie, který usiluje o mír. "Dokud budu u moci, Maďarsko nebude bojovat proti Rusku," řekl. 

Podle původních zpráv měla Ukrajina protiútok zahájit na jaře. Její prezident Volodymyr Zelenskyj ale v polovině května přiznal, že armáda potřebuje na přípravy víc času, připomněla BBC.

[chooze:article;value:507125]

Maďarský premiér patří k dlouholetým příznivcům ruského prezidenta Vladimira Putina. Po vypuknutí války činy Moskvy otevřeně neodsoudil a uvedl, že pochybuje o možnosti, že Ukrajina zvítězí. Nedávno sklidil kritiku za výrok, že Zakarpatská Ukrajina je "historickou uherskou zemí".

Oblast byla od 10. do začátku 20. století skutečně součástí uherského království. V letech 1919 až 1938 náležela Československu, během druhé světové války ji anektovalo Maďarsko a po ní připadla Sovětskému svazu.

Putin obvinil Západ, že vede válku proti jeho zemi (9. 5. 2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.