Výhra Petra Pavla. Senát mu kandidáty na ústavní soudce nakonec schválil

Senát ve středu projednával návrhy prezidenta Petra Pavla na nové ústavní soudce. Pavel navrhl profesora ústavního práva Jana Wintra, exprezidentku Soudcovské unie Danielu Zemanovou a bývalého předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu. Senátoři nakonec všechny kandidáty schválili.

Pro Wintra hlasovalo 64 senátorů, pro Baxu se našlo 63 hlasů a Zemanovou volilo 59 senátorů. Pro zvolení stačilo 40 hlasů ze 79 přítomných senátorů.

Prezident Petr Pavel přišel do Senátu podpořit své kandidáty po desáté hodině osobně. U Zemanové ocenil její schopnost pohybovat se v různých oblastech práva, u Baxy jeho odvahu komentovat svá rozhodnutí, u Wintra pak jeho hájení lidských práv v době covidu a hlubokou znalost ústavního práva.

"Byl bych rád, aby vzhledem k tajnému hlasování byly případné námitky proti kandidátům jasně řečeny," prohlásil Pavel. Ústavní soud označil za základní prvek pro udržení demokratického systému a zdůraznil důležitost jeho nezávislosti. "Soud proto musí být poskládán z vysoce kompetentních a různorodých osob," prohlásil s tím, že další různorodé návrhy budou následovat. Po úvodu ale ze Senátu odešel.

[chooze:article;value:506289]

Právě tajná volby se stala jedním z velkých témat následného jednání. Senátorka Daniela Kolářová (nez.) se po prezidentově odchodu vůči jeho žádosti ostře ohradila a označila ji za útok na základní demokratické principy. "Považuji to za nehoráznost. Tajná volba vysvětlení nepotřebuje!" nechala se slyšet.

Tento přístup naopak odmítl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). "Tajnou volbu máme proto, aby chránila ty, co volí. Ne proto, abychom něco nemuseli vysvětlovat. Jako politici musíme, pokud můžeme, vysvětlovat, proč a jak co děláme," reagoval. Celkem se diskuse zúčastnilo sedm senátorů a pět senátorek.

[chooze:article;value:507047]

To, že budou nakonec zvoleni všichni kandidáti, přitom nebylo až do vyhlášení výsledků jisté. Ústavně-právní výbor totiž doporučil senátorům jmenování pouze u Jana Wintra. Výbor pro lidská práva ale podpořil také další dva kandidáty.

Kovářová, která je členkou ústavně-právního výboru, naznačila, že její kolegové nebyli spokojeni s odpověďmi kandidátů k hodnotovým a celospolečenským otázkám. Na tento aspekt se totiž podle jejích slov výbor zaměřil především.

Předseda výboru Tomáš Goláň (ODS) pak už dříve vyjádřil pochyby o systému, jakým prezident kandidáty vybírá. Zmínil to například v rozhovoru pro Novinky.cz. Vadilo mu také to, že jak Baxa, tak Zemanová jsou spojeni s Nejvyšším správním soudem. Senátorovi Holáskovi (Rozvíjíme Hradec) pak u Zemanové vadilo, že nemá titul JUDr., ale pouze magisterský titul.

[chooze:article;value:505675]

Výměna soudců Ústavního soudu je považována za jednu z nejdůležitějších agend mandátu Petra Pavla. Během následujícího roku se má totiž vyměnit 10 z 15 ústavních soudců. Další návrhy už Pavel připravuje. "Pracuji na tom průběžně," prohlásil.

Důležitost Ústavního soudu zdůraznil Pavel i po hlasování. "Podařilo se nám tak naplnit první díl naší společné ústavní odpovědnosti – zajistit plnohodnotné fungování Ústavního soudu," napsal na twitteru.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.