Severní Korea hodlá vypustit vojenský špionážní satelit

Severní Korea potvrdila, že v červnu hodlá vypustit průzkumnou družici, kterou hodlá využít k monitorování pohybů vojenských složek Spojených států a jejich partnerů v reálném čase. Informaci přinesla agentura AFP s odvoláním na korejská státní média, která citovala vysokého představitele obrany.

Japonsko v pondělí oznámilo, že bylo Pchjongjangem informováno, že k vypuštění družice by mohlo dojít již tento týden. Tokio přitom varovalo, že Severní Korea může ve skutečnosti plánovat test balistické rakety, který by porušoval sankce.

[chooze:article;value:496459]

Severokorejská státní tisková agentura Korean Central News Agency citovala Ri Pjong-čola, místopředsedu ústřední vojenské komise vládnoucí strany, který uvedl, že "vojenský průzkumný satelit č. 1 bude vypuštěn v červnu".

https://twitter.com/AFP/status/1663309239958249475?cxt=HHwWhoCx9Z28oZUuAAAA

S odvoláním na "bezohledné" činy Washingtonu a Soulu Ri uvedl, že Severní Korea cítí "potřebu rozšířit průzkumné a informační prostředky a zlepšit různé obranné a útočné zbraně" ve snaze posílit vojenskou připravenost.

V prohlášení se uvádí, že tato družice je spolu s "různými průzkumnými prostředky, které mají být nově testovány, nepostradatelná pro sledování, monitorování a zvládání nebezpečných vojenských akcí USA a jejich vazalských sil v reálném čase". Ri Pjong-čol rovněž obvinil Spojené státy z provádění "nepřátelských leteckých špionážních aktivit na Korejském poloostrově a v jeho blízkosti", uvádí se v depeši KCNA.

Japonský premiér Fumio Kišida vyzval bezpečnostní složky, aby shromáždily zpravodajské informace "o oznámení Severní Koreje o vypuštění balistické rakety, kterou označuje jako satelit", uvedl jeho úřad na twitteru.

"I když je to popsáno jako družice, start s využitím technologie balistické rakety by byl porušením rezolucí Rady bezpečnosti OSN a ohrozil by bezpečnost lidí," řekl Kišida novinářům. V letech 2012 a 2016 Pchjongjang testoval balistické rakety, které označil za vypuštění družice. Obě proletěly nad japonskou jižní oblastí Okinawa.

V roce 2021 Kim označil vývoj takových satelitů za klíčový obranný projekt severokorejské armády.

Vzhledem k tomu, že rakety dlouhého doletu a kosmické nosiče sdílejí stejnou technologii, poskytl by podle analytiků vývoj schopnosti vynést družici na oběžnou dráhu Pchjongjangu krytí pro testování zakázaných mezikontinentálních balistických raket (ICBM).

Severní Korea testuje novou jadernou zbraň. Má způsobit radioaktivní tsunami (3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.