Kosovo zažívá další etnické bouře. Pořádek tam mají zajišťovat i Češi

Etničtí Srbové hlasitě protestují proti zvolení albánských starostů ve čtyřech obcích na severu Kosova. Ve Zvečanu pak v pondělí protesty přerostly v násilnosti, když protestující opakovaně odmítli uposlechnout výzvy policie, která podle rozhlasové stanice Svobodná Evropa spolu s mírovými jednotkami KFOR následně shromáždění rozehnala s použitím slzného plynu.

Jen mezi vojáky zůstalo po střetu 25 zraněných. "Vojáci italského a maďarského kontingentu KFOR, kteří byli nasazeni proti nejaktivnějším okrajovým částem davu, se stali terčem nevyprovokovaných útoků a utrpěli zlomeniny a popáleniny v důsledku výbuchu zápalných zařízení," uvedlo vedení mise na twitteru.

Etnické napětí roste v Kosovu už od loňského roku. Velkou vlnu nevole vyvolal například spor Srbska a Kosova o platnost starých registračních značek, které stále používali Srbové žijící na kosovském území a jejichž platnost se rozhodla kosovská vláda zrušit. Zatím poslední vlnu protestů pak vyvolaly podle deníku Independent obecní volby na severu Kosova, kde bydlí převážně Srbové.

[chooze:article;value:481353]

Ti se totiž rozhodli volby vyhlášené kosovskými úřady bojkotovat a následně se začali bouřit, když se svých úřadů ujali albánští starostové, kteří v nich zvítězili.

K vzájemnému příměří mezi oběma národy už vyzvali zástupci Německa, Francie, Itálie, Velké Británie, Spojených států, NATO i Evropské unie. O hledání "cesty k normalizaci situace" pak mluvil také kosovský premiér Albin Kurti. Naopak srbská premiérka Ana Brnabicová kritizovala západní země za podporu Albánců. "Musíme však chránit mír. Mír je vše, co máme," dodala.

Kvůli zhoršení bezpečností situace vyrazí v červenci do Kosova také jednotka téměř 30 českých vojenských policistů. "Čeští vojenští policisté budou v Kosovu poskytovat primárně schopnost zvládání davu, ale například i schopnosti v oblasti dopravně pořádkové služby," informovalo ministerstvo obrany. Na místě by měli spolupracovat s italskými karabiniéry.

[chooze:article;value:505479]

Konflikt v Kosovu vypukl v roce 1998, kdy se separatističtí etničtí Albánci vzbouřili proti srbské nadvládě a Srbsko odpovědělo brutálním zákrokem. V následných bojích zemřelo asi 13 tisíc lidí. V roce 1999 pak vůči srbským jednotkám zakročilo NATO. V roce 2008 Kosovo oficiálně vyhlásilo samostatnost, kterou uznala i Česká republika.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.