Volby v Turecku: Erdogan se prohlásil vítězem voleb. Pogratuloval mu i Orbán

V neděli se ve čtyři hodiny odpoledne našeho času v Turecku uzavřely volební místnosti. Turci si ve druhém kole volili nového prezidenta. Vybírali z dosavadní hlavy státu Recepa Tayyipa Erdogana a jeho vyzyvatele, lídra Republikánské lidové strany Kemala Kilicdaroglua.

K volebním urnám přišlo nečekané množství voličů. Už v prvním kole to bylo 89 procent voličů, a jak píše portál Al-Džazíra, očekává se, že ve druhém kole byla podobná účast. Zhruba dva miliony Turků také volily minulý týden v zahraničí.

Ve volbách vede Erdogan. Po předběžném sečtení 97,41 procenta všech hlasů získal 52,18 procenta. Jeho protivník zaostává se 47,82 procenta. Volební účast dosáhla podle portálu Al-Džazíra, která se opírá o výsledky provládní Anadolu Agency, 85 procent. Agentura už Erdoganovi přisoudila vítězství, oficiální součet však ještě není veřejný.

I když jsou výsledky zatím neoficiální, Erdoganovi už někteří státnici přejí k vítězství. Mezi prvními byl maďarský premiér Viktor Orbán. S gratulacemi přišel také katarský emír Tamim bin Hamad Al Thani.

[chooze:article;value:506407]

Sám Erdogan se už prohlásil vítězem. "Dá-li Bůh, budu hodný vaší důvěry, stejně jako jsem byl posledních 21 let," pronesl Erdogan ke svým příznivcům. 

V prvním kole voleb Erdogan porazil Kilicdaroglua o pět procentních bodů, nepodařilo se mu však překonat hranici 50 procent hlasů, která by mu zajistila vítězství už v prvním kole. Další z kandidátů Sinan Ogan, který skončil s 5 procenty hlasů na třetím místě, vyjádřil svou podporu Erdoganovi.

Oba kandidáti se voleb účastnili a vhodili do uren své hlasy. "Volám všechny občany, aby přišli k volbám, abychom se mohli zbavit útlaku a autoritářského vedení země a abychom mohli přinést skutečnou demokracii a svobodu," řekl podle CNN po svém odvolení Kilicdaroglu. Erdogan ve volební budově rozdával dětem bankovky, stejně jako v prvním kole.

Turecká společnost je v současnosti silně rozdělená. Erdogan, který těsně vyhrál první kolo, se těší u řady Turků velmi silné podpoře. A to i přes potíže s migranty ze Sýrie i s následky řady ničivých zemětřesení, která letos v únoru zdevastovala jih Turecka a sever Sýrie.

[chooze:article;value:495510]

Jeho podporovatelé často vyzdvihují jako důvod pro znovuzvolení Erdogana průmyslový pokrok a zlepšení tureckého zdravotnictví. Podporu získává i pro svůj postoj k LGBT komunitě, kterou v Turecku dlouhodobě potírá, vysvětlil portál DW.

Kilicdaroglu sází spíše na liberálnější část tureckých voličů. Před volbami často kritizoval svého protivníka a označoval jej za autoritáře, který v průběhu svého působení jako premiér i jako prezident oslaboval nezávislost soudů a potlačoval demokratické instituce.

V Turecku volí prezidenta. Porážka Erdogana by byla porážkou Kremlu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.