Pět zlozvyků, kvůli kterým nemůžete usnout. Lékař radí, jak se jich zbavit

Ať už jste ranní ptáče, nebo noční sova, čas od času má každý chuť si trochu přispat. Ne vždy je to ale možné. Mnohdy se pak stane, že z nervozity ze zaspání člověk nemůže včas usnout, a s každou odbíjející hodinou tak vidina hezkého rána pomalu mizí.

A ačkoliv se říká, že ranní ptáče dál doskáče, bez kvalitního spánku se zkrátka skáče špatně i těm nejčipernějším. To se ale dá snadno změnit. Neurolog Amer Khan, kterého citoval deník Real Simple, upozorňuje na několik zlozvyků, které ničí kvalitní spánek. 

[chooze:article;value:500269]

Skoncujte s nočním mlsáním

Jen málo lidí má dostatečně silnou vůli na to, aby odolalo večerní chuti na něco dobrého k snědku. Podle neurologa je ale právě večerní tláskání "pátého přes deváté" hotovým peklem. Může totiž vyvolat pálení žáhy, žaludeční reflux i vysokou hladinu cukru v krvi. A to jsou všechno faktory, které mohou negativně ovlivnit kvalitu spánku.

Tomu lze ale snadno předejít. Vhodným řešením je včasná večeře, a to alespoň dvě až tři hodiny předtím, než ulehnete do postele. Tělo tak bude mít dostatek času na to, aby zahájilo trávicí proces. Takový počet hodin ale rozhodně tělu nestačí pro zpracování kofeinu. Ten může v těle zůstat až devět hodin, proto je lepší se mu několik hodin před spánkem úplně vyhnout.

[chooze:article;value:502443]

​Nepřepínejte se

Pro mnohé z nás je cvičení po práci jednou z možností, jak zůstat fit. Nic se ale nemá přehánět, a to ani intenzita tréninků, zvlášť dělí-li trénink a spánek jen pár hodin.

"Cvičení pomáhá uvolnit spoustu psychického a fyzického stresu a zlepšuje metabolismus. Před spaním byste se však měli vyhnout namáhavému cvičení, protože aktivuje tělo i mysl a ovlivňuje nástup spánku," vysvětluje Khan.

Vhodné jsou naopak relaxační aktivity, jako je například teplá koupel či poslech klidné hudby. "Aby se mysl přepnula do režimu spánku, vyžaduje stav klidu," dodává. Zkusit můžete i lehké protažení celého těla.

[chooze:article;value:503974]

​Uklidněte mysl

Pokud s vámi do postele ulehají i myšlenky, které ne a ne zahnat, napište si seznam úkolů. Ačkoliv se to, že na papíře uvidíte, co vše musíte udělat, může zdát stresující, opak je mnohdy pravdou.

"Když si to zapíšete, dodá vám to jistotu, že na nic nezapomenete a budete lépe připraveni na další den. Můžete tak jít spát s vědomím, že seznam na vás bude ráno čekat. Je to lepší než se obávat, že byste mohli zapomenout na důležitou věc," vysvětluje Khan.

[chooze:article;value:498012]

​Neulehejte příliš brzy

Ano, čtete správně. Pokud ráno vstáváte dřív, není potřeba si jít dřív lehnout. Podle doktora Khana je takový postup spíše kontraproduktivní. Brzké chození do postele totiž může vést k častému probouzení během noci, což zhoršuje kvalitu spánku.

Deník Entrepreneur dodává, že večerní rutina je pro kvalitní spánek skutečně důležitá a dokáže pomoci i těm, kteří mají pravidelné problémy s usínáním. Je důležité dodržovat pravidelnou dobu spánku a vstávání i ve dnech volna. To umožňuje vnitřním hodinám těla udržovat pravidelný rytmus.

[chooze:article;value:491706]

​Odložte mobil

Modré světlo, které vypouští mobilní telefony, ale i televize a počítač, může posunout čas usnutí i o pěkně dlouhou dobu. "Vypnutí těchto zařízení v dostatečném předstihu před spaním ale umožní vašemu tělu a mysli připravit se na spánek," říká doktor.

V naší neustále zapojené společnosti to může být těžký požadavek, ale vaše tělo vám za to před spaním poděkuje. Odložte tak zavčasu mobilní telefon a vyměňte ho například za knihu. Vyhnete se tak modrému světlu a připravíte tělo i mysl na spánek. Lehnout si pak běžte v době, kdy chodíte běžně. Kvalitní spánek by vás pak neměl minout.

Parkinsona můžete odhalit i ze spánku, říká neurolog Robert Jech:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.