Jurečka chce rodičovskou navýšit na 350 tisíc korun. Opozice by si přála ještě více

V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News Jurečka uvedl, že by se rodičovský příspěvek mohl od následujícího roku zvýšit o 50 tisíc korun. Nyní činí 300 tisíc korun. Podpora pro návrh ve vládní koalici existuje.

Otázkou je, zda by navýšení platilo i pro rodiny, které už příspěvek pobírají. "To jsou právě detaily, které se probírají. Dneska nemohu říct, že ho dostanou všichni. Tedy například i ti, kteří jej už vyčerpali. Zdůrazňuji ale, že rodičovský příspěvek není jedinou podporou rodičů. Existují také daňové výjimky," vyložil Jurečka.

Vyjádřil se rovněž k délce čerpání rodičovského příspěvku: "Rozhodně budu preferovat flexibilitu. Nechci měnit zákonnou lhůtu, kdy pokud se rodič rozhodne, že je to důležité pro jeho dítě, které má třeba nějaké specifické potřeby, ať do tohoto nezasahujeme, ať tu dobu, která je v režimu 3+1, si rodič rozhodne sám. Co je nyní problém, tak to, že se spousta rodičů chtěla po třetím roku dítě vrátit do práce, ale nemohla, protože nebyly zabezpečené služby o děti. Na to dnes cílíme." Konečné rozhodnutí o příspěvku by mělo padnout následující měsíc.

[chooze:article;value:491455]

​Podle stínového ministra práce a sociálních věcí Aleše Juchelky (ANO) by se mohl rodičovský příspěvek zvednout ještě více. Poznamenal, že ve Sněmovně je připravený návrh na navýšení na 400 tisíc korun. "Obsahuje i valorizační mechanismus. Stačí tedy vzít tento tisk a domluvit se na nějakém pozměňovacím návrhu," reagoval na slova Jurečky. 

"Před čtyřmi lety, kdy jsme navyšovali rodičovský příspěvek, jsme to vyzkoušeli a skutečně jsme dospěli k názoru, že by to mělo být pro všechny, kdo jsou doma jako pečující o dítě," je přesvědčený Juchelka. Je pro zachování flexibility rodičovského příspěvku i pro zachování maximální délky čerpání.

Na začátku května se ministr Jurečka vyjadřoval také k důchodové reformě. Určující podle něj bude průměrný věk dožití:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.