Ministerstvo zvedlo v Harrachově nájem o 400 procent. Mafiánské, říká starosta

Vloni ministerstvo financí obyvatelům harrachovských bytových domů vyměřilo likvidační nájemné, aby jim ho v listopadu velkoryse odpustilo. Teď ho chce znovu, a to do konce července. "Mám zaplatit 212 tisíc. Dostávám důchod 16 tisíc, a to nestačí ani na nájem. Kdyby nám ho navýšili o 20 procent, tak to beru," řekla obyvatelka domu v Harrachově Maria Nováková.

Nájemníci teď dostali vyúčtování o 400 procent vyšší, než očekávali. Proto s pomocí starosty celou věc předali právníkům. "Lidi dostali skoro mafiánské vyúčtování. Je to napsané malými písmenky, jsou to takové ty praktiky, které si umím představit u nějakých zlých pronajímatelů, nikoli u ministerstva financí," zhrozil se starosta Harrachova Tomáš Vašíček (Změna pro Harrachov).

[chooze:article;value:500742]

"Takovéto skokové zvyšování nájemného je prostě nemravné. Neplatit, nenechat se otrávit. To bych rád viděl, jak by tohle ten soud zdůvodnil," podivil se ekonom Štěpán Křeček.

Starosta proto inicioval schůzku na ministerstvu za účasti některých poslanců. "Abychom uzavřeli veškeré soudní spory, město Harrachov by ještě zaplatilo ministerstvu osm milionů korun, a ty byty bychom potom následně převedli na lidi, kteří je užívají," vysvětlil Vašíček. "V současnosti na tuto nabídku připravujeme písemnou odpověď," řekl mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

[chooze:article;value:505390]

Jen nutné opravy znalci před třemi lety odhadli na 40 milionů korun. "Na balkony jsme museli už před pár lety zakázat vstup. Do domu teče zespoda voda a střecha je v naprosto nevyhovujícím stavu," sdělil Vašíček.

Ministerstvo domy opravovat nechce a plánuje jejich dražbu i s nájemníky. Radnice na to jako majitel pozemku zareagovala podáním žaloby na odstranění staveb. Podle ní tam stojí neoprávněně a prodej domů tím zablokuje. "Bourání považujeme za asociální krok, který by připravil desítky obyvatel města o střechu nad hlavou," prohlásil Běhal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.