Hladový medvěd vyděsil zaměstnance pekárny, ukradl a snědl 60 zákusků

Medvěd si ke středeční loupežné výpravě vybral příhodnou chvíli. Pracovníci pekárny ve městě Avon, které leží necelých dvacet kilometrů od connecticutské metropole Hartfordu, právě nakládali v garáži do dodávky dorty a zákusky připravené na rozvoz zákazníkům, informovala agentura AP.

Zvíře se vynořilo zpoza popelnic a neomylně zamířilo do garáže. Tam ho spatřila jedna ze zaměstnankyň a spustila povyk, aby jej zaplašila. Medvěd asi třikrát zaváhal a couvnul, ale touha po dobrotách byla nakonec silnější.

Pekařka utekla ven, neboť baribal začal být agresívní a ohnal se po ní. Také ostatní pracovníci se raději drželi venku a snažili se zvíře odehnat křikem.

[chooze:article;value:500873]

​Medvěd se však nenechal vyrušit a na parkoviště před pekárnou si vytáhl krabici se šedesáti plněnými košíčky, které spořádal. Na ústup se dal až poté, co jednoho z pekařů napadlo troubit klaksonem auta, uvedl The Boston Globe.

Ve chvíli, kdy dorazila policie a zástupci úřadu pro ochranu životního prostředí, byl medvěd pryč. Nikoho naštěstí nezranil.

Baribal, v Americe zvaný medvěd černý, je zdaleka nejrozšířenějším severoamerickým medvědem. Na území Spojených států a Kanady jich přebývá kolem milionu, v Connecticutu je jejich počet odhadován na tisícovku.

[chooze:article;value:502496]

​Tento středně velký druh medvěda není na rozdíl od grizzlyho nebo medvěda hnědého považován za příliš nebezpečného. Na člověka útočí jen velmi vzácně.

Letos se takový případ stal v Connecticutu jeden, když baribal pokousal na rukou a nohou starší ženu, která na předměstí Hartfordu venčila psa. Loni byly zaznamenány dva útoky. Přesto místní úřady rostoucí počet kontaktů baribala s lidmi znepokojuje, za minulý rok evidují rekordních 67 vniknutí medvědů do domů, což je o třetinu více než před dvěma lety.

Hned v pátek se mladá medvědice zatoulala do Hartfordu a usídlila se na stromě poblíž centra. Při několikahodinovém zásahu policistů, hasičů a ochránců přírody se ji podařilo uspat a vrátit do přírody.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.