Chci čistý vzduch, žaluje muž Česko. Soud mu dává šanci na úspěch

Muž žijící v Ostravě byl nespokojený s kvalitou ovzduší a kvůli tomu zažaloval ministerstvo životního prostředí, potažmo Českou republiku. Úřady přijatá opatření podle něj totiž problém s kvalitou ovzduší nevyřešily a měření prokázala překročení závazných imisních limitů.

Obvodní soud pro Prahu 10 žalobu zamítl. Sice uznal nesprávný postup úředníků, když nevydali akční plán a Program zlepšování kvality ovzduší z pera ministerstva životního prostředí, ovšem podle soudu to již bylo promlčeno. U Programu na zlepšování kvality se podle soudu nepodařilo prokázat souvislost mezi nesprávným postupem úředníků a újmou pro žalujícího.

[chooze:article;value:505675]

​Nejvyšší soud pak odmítl dovolání pro nepřípustnost, protože podle něj se žalující vymezoval proti skutkovým zjištěním pražského soudu, což podle Nejvyššího soudu znamená, že důvod pro dovolání není řádně vymezený. S tím ovšem žalující nesouhlasil a podal stížnost k Ústavnímu soudu.

"Ústavní soud dospěl k závěru, že Nejvyšší soud odmítnutím dovolání stěžovatele pro nepřípustnost porušil jeho právo na přístup k soudu, tedy právo na soudní ochranu a spravedlivý proces," popsala mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi. Případ se tak vrací k Nejvyššímu soudu, který o něm musí znovu rozhodnout s ohledem na nález Ústavního soudu.

Zde si můžete přečíst kompletní nález Ústavního soudu:

[chooze:document;value:cbc45b3b-b8e2-4abe-a30f-e5d8af14b5f6]

Novela znemožní prodej kotlů na uhlí. Chceme čistší ovzduší, řekl ministr Hladík (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.